"Roditelji moraju više da kontrolišu"

Zavisnost djece od Interneta će biti regulisana zakonom?

  • Извор: АТВ
  • 18.08.2023. 13:19

Evropska unija planira da posebnim zakonom smanji zaivsnost djece i tinejdžera od društvenih mreža.

Ideja je da do kraja mjeseca najveće onlajn platforme poput Fejsbuka, Instagrama ili Tik toka budu primorane da otvore svoje sisteme za kontrolu i dokažu da čine sve što mogu kako njihovi proizvodi ne štete djeci. Da li je ovako nešto uopšte izvodljivo?

Hoće li na ovaj način biti smanjena izloženost djece štetnim sadržajima na društvenim mrežama? Gde je granica između kontrole i zadiranja u privatnost? O ovoj temi su u emisiji "Jutro" govorili pedagog i psiholog Jugoslava Zajić i IT stručnjak, Dragan Varagić.

Helikopterski servis Srpske transportovao novorođenče iz Sarajeva u Beograd

Helikopterski servis Srpske transportovao novorođenče iz Sarajeva u Beograd

"Svi sadržaji su štetni ukoliko ne odgovaraju uzrastu djeteta koje ih gleda jer ono samim tim ne može ni da razumije ni da obradi tu informaciju. Najčešće su to agresivni sadržaji koji su neprikladni", istakla je Jugoslava Zajić.

Program Evropske unije svakako može da pomogne, ali bitno je reći i da su roditelji ti koji moraju da iskontrolišu šta je to što im deca gledaju i čemu imaju pristup.

Šta se dešava u Banjaluci? Vraćene stare zone i stare cijene parkinga, besplatan ali se može platiti?

Šta se dešava u Banjaluci? Vraćene stare zone i stare cijene parkinga, besplatan ali se može platiti?

"Ideja cijele priče je da se ograniči vrijeme koliko djeca koriste Internet, a sa druge strane potrebno je ograničiti i davanje neadekvatnog sadržaja. Vi i sada imate mogućnost da kontrolišete ono što vaša djeca gledaju. Ovdje sada EU uskače da riješi problem koji bi zapravo morali roditelji, međutim, problem je što najveći broj roditelja nije pismen kada su društvene mreže u pitanju", rekao je Dragan Varagić.

Djeca ne bi trebalo da imaju pristup društvenim mrežama pre 14. godine, ali je pitanje kako bi takva praksa zaživjela u našem društvu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.