ATV

Mučko ubistvo iz zasjede

"Žepa - najbolnija rana i uspomena za opštinu Pale"

  • Izvor: SRNA
  • 04.06.2023. 13:36

Žepa je najbolnija rana i uspomena za opštinu Pale iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, poručeno je danas na obilježavanju 31 godine od mučkog ubistva iz zasjede 45 srpskih boraca kod Žepe, od kojih je najviše bilo sa Pala.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Pale Jasna Lazarević Gavrilović rekla je novinarima da je prošla 31 godina od kako su Pale ispratile borce na humani zadatak dostavljanja hrane vojnicima koji su obezbjeđivali relej na koti Zlovrh tokom kojeg je njih 45 mučki ubijeno u zasjedi.

"Na ovom mjestu su, osim tih boraca, poginule i neke buduće generacije onih koji za sobom nisu ostavili potomstvo i jedna majka", rekla je Gavrilovićeva.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da svake godine Paljani obilaze spomen-obilježje kod Žepe sa posebnim pijetetom.

"Nadam se da nakon toliko godina bar trunku griže savjesti imaju ti koji su to uradili, jer jedno je boriti se na pravi način, a drugo je ubijati iz zasjede", dodao je Jugović.

Počelo obilježavanje 31 godine od mučkog ubistva 45 srpskih boraca

Počelo obilježavanje 31 godine od mučkog ubistva 45 srpskih boraca

On je istakao da sadašnje generacije uživaju u slobodi za koju su život dali ovi poginuli borci, čija se djela brane kroz kulturu sjećanja.

Preživjeli borac Jovica Goreta, koji je imao 21 godinu kada se našao u koloni Paljana ka koti Zlovrh, kaže da je bilo dogovoreno sa muslimanskom stranom da prođu mirno putem do releja na Zlovrh, ali da je u kanjonu prema Žepi počela pucnjava sa svih strana sa okolnih litica i da su tada na lokaciji Rize poginula prva tri borca iz kolone.

On kaže da su nakon toga nastavili put do mjesta na kome se danas nalazi spomen-obilježje za poginule borce, gdje je prekinuta kolona i gdje su napadnuti sa svih strana obaranjem debala i kamenja sa litica.

"Kolona je stala i nastao je pravi pokolj", ispričao je Goreta, dodajući da je u toj borbi poginulo 45 boraca, pedesetak je ranjeno, a za tijelima dva borca se još traga.

On kaže da svake godine dolaze na mjesto stradanja da se prisjete toga.

Na spomen-obilježje kod Žepe vijence su položili izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, narodni poslanik Aco Stanišić, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, delegacije opština i boračkih organizacija Pale, Istočni Stari Grad i Han Pijesak, Boračke organizacije "Ilidžanski borac".

Vijence su, između ostalih, položile i delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, ostalih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Policijske uprave Istočno Sarajevo.