"Volstrit džornal"

Američki mediji: Ukrajina više ne može da izvozi žito!

  • 27.08.2023. 12:33

Nakon što je Rusija zbog nepoštovanja pojedinih odredbi raskinula Sporazum o žitu, koji je Ukrajini omogućavao da izvozi svoje prehrambene proizvode preko Crnog mora, oko tri četvrtine ukrajinskog žita sada ne može da bude izvezeno.

To posebno pogađa ukrajinske poljoprivrednike, čiji je težak posao upravo postao teži, piše "Volstrit džornal".

Poljoprivrednik Valerij Kološa kaže da sada ne može da proda svoje žitarice i da će se boriti da ove godine ostane na nuli, jer mu troškovi transporta rastu, a prihodi opadaju.

Zapad u šoku: Rusija uspješno testirala novo razorno oružje?

Zapad u šoku: Rusija uspješno testirala novo razorno oružje?

Dok su globalne cijene žitarica naglo porasle kada je Sporazum propao, one su pale u Ukrajini pošto je lokalno tržište bilo preplavljeno zalihama koje nije bilo moguće izvesti.

Ukrajinski poljoprivrednici trenutno dobijaju do oko 160 dolara po metričkoj toni za pšenicu koju isporučuju u luke na rijeci Dunav, manje u odnosi na period kada je Sporazum i dalje bio na snazi.

Sa druge strane rijeke, rumunski farmeri mogu da dobiju oko 215 dolara po metričkoj toni za pšenicu. "Danas je tržište mrtvo... Ja samo pokušavam da preživim", rekao je Kološa, koji se bavi poljoprivredom u ukrajinskoj oblasti Černigov, sjeveroistočno od Kijeva.

Kijev označio

Kijev označio "Filip Moris" kao "međunarodnog sponzora rata" zbog prodaje cigareta u Rusiji

U nedostatku prihoda, mnogi farmeri će imati problema da finansiraju sadnju sljedeće runde usijeva, što bi moglo da ograniči proizvodnju u jednom od najvećih svjetskih dobavljača žitarica u vrijeme već visokih cijena hrane.

Pojedini farmeri su rekli da su, usljed nedavnih događaja, odlučili da manje sade ozimu pšenicu. Drugi su, u očekivanju izvoznih problema, već počeli da prelaze na unosnije kulture poput suncokreta.

Prije eskalacije sukoba u februaru 2022. godine, skoro svi ukrajinski poljoprivredni proizvodi su izvezeni preko crnomorskih luka, koje su zatvorene nakon početka ruske vojne operacije.

Ta ruta je zatim ponovo otvorena u julu 2022. nakon što je, uz posredstvo Ujedinjenih nacija i Turske, postignut Sporazum o žitu između Ukrajine i Rusije.

Brodovi za žito više ne pristaju u lukama u Odeskoj oblasti otkako je Sporazum raskinut prošlog mjeseca, ostavljajući hiljade tona žitarica u tamošnjim skladištima.

Lari Džonson: Najbolja ukrajinska brigada je pred uništenjem!

Lari Džonson: Najbolja ukrajinska brigada je pred uništenjem!

Evropska unija i SAD traže alternativne izvozne rute, a ukrajinski izvoz za sada ide preko njenih zapadnih kopnenih granica ili dvije male luke na Dunavu.

Avgust je tipično spor period za ukrajinski izvoz žitarica. Pravi test za ukrajinske izvozne kapacitete će doći u septembru i oktobru, kada se bude prikupila žetva kukuruza i jestivog ulja.

Ove sezone, Ukrajina bi trebalo da izveze oko 57 miliona metričkih tona žitarica i jestivih ulja, navodi "Volstrit džornal". Kapacitet za izvoz preko kopnenih granica sa zemljama EU imaju kapacitet da izvoze samo 15 do 16 miliona tona godišnje, što znači da će dunavske luke ove zemlje morati da iznesu ostatak.

Otprilike polovina ukrajinskog izvoza žitarica, ili oko 29 miliona metričkih tona, izvezena je preko crnomorskog koridora tokom posljednje žetvene sezone od 2022. do 2023. godine, piše američki list.

Prije eskalacije sukoba, dunavske luke Reni i Izmail gotovo uopšte nisu korišćene za  izvoz žita, ali danas brodovi čekaju da pristanu. Barže nastavljaju da plove iz luka do Konstance u Rumuniji, gdje se teret ukrcava na veće brodove.

Više od 250 teretnih brodova nedavno je bilo na crnomorskom kraju Dunava, navodeći Reni, Izmail ili Konstancu kao svoje odredište, prema podacima o praćenju brodova iz "Spajr globala".

Ako Crno more ostane zatvoreno, "Ukrajinci će se suočiti sa ogromnim problemima", rekao je Sergej Kravčuk, izvršni direktor "Gals Agro", poljoprivredne grupe sa sjedištem severno od Kijeva.

Troškovi izvoza žitarica preko kopna ili Dunava obično su daleko veći od izvoza preko Crnog mora, navodi "Volstrit džornal". Transport žitarica iz centralne Ukrajine preko Crnog mora prošlog novembra je koštao oko 29 dolara po toni, dok je preko dunavskih luka čak 124 dolara.

Otprilike u isto vrijeme, izvoz preko kopna i iz poljske luke Gdanjsk koštao je 140 dolara po toni.

Kravčuk je rekao da očekuje da će troškovi izvoza rasti i da razvoj situacije stvara stalnu neizvjesnost.

Crnomorska inicijativa, koju su 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, prestala je sa radom 18. jula. Njegovi uslovi uključivali su izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva iz tri crnomorske luke, uključujući Odesu.

To je bio dio paketa aranžmana. Drugi dio, trogodišnji memorandum Rusije i UN, predviđao je deblokadu izvoza ruske hrane i đubriva, ponovno povezivanje ruske poljoprivredne banke "Roseljhozbank" sa SVIFT sistemom, obnavljanje snabdijevanja poljoprivredne mehanizacije i rezervnih dijelova, obnavljanje rada cjevovoda za amonijak "Toljati-Odesa" i druge korake.

Kako nijedna tačka memoranduma nije ispunjena, "nastavak Sporazuma o žitu u obliku u kome je postojao izgubio je svaki smisao", rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin nakon što je on raskinut u julu 2023. godine, piše RT Balkan.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина