Министар финансија и трезора у Савјету министара

Амиџић очекује усвајање измјена: Повећање прага за улазак у систем ПДВ-а олакшица за више хиљада обвезника!

  • Извор: АТВ
  • 22.11.2023. 10:30

Очекујем да ће Дом народа парламента БиХ усвојити измјене Закона о ПДВ-у, којим ће праг за улазак у систем ПДВ-а бити повишен са 50.000 на 100.000 КМ, чиме ће 6.284 обвезника имати олакшицу, рекао је Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савјету министара.

"Најважније иницијативе доставили су стручњаци и они на које се директно односе измјене наведеног закона", рекао је Амиџић.

Иницијатива Амиџића: Без ПДВ-а при куповини прве некретнине

Иницијатива Амиџића: Без ПДВ-а при куповини прве некретнине

Уколико у Дому народа буду усвојене измјене наведеног Закона, јавни приходи ће бити смањени за 25 милиона КМ, каже Амиџић.

"Од усвајања закона потребно је осам дана да ступи на снагу. Након тога за све остале процедуре задужена је Управа за индиректно опорезивање БиХ, односно пререгистрацију обвезника за шта ће бити потребно 30 дана", навео је Амиџић.

Подршка за иницијативу укидања ПДВ-а на први стан

Подршка за иницијативу укидања ПДВ-а на први стан

Министар финансија и трезора у Савјету министара састао се данас у Бањалуци са представницима Занатско-предузетничке коморе Републике Српске.

Директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске Јовица Братић оцијенио је да је за занатлије веома важно што ће бити повишен праг за улазак у систем ПДВ-а.

"Дуго смо чекали на измјене наведеног закона, јер за занатлије то значи да ће имати више простора за рад", рекао је Братић.

Праг за ПДВ се диже на 100.000 КМ

Праг за ПДВ се диже на 100.000 КМ

Дом народа парламента БиХ сутра би требало да разматра измјене Закона о ПДВ-у.

"Ниједан закон не може да се усвоји без СНСД-а"

Министар је истакао да ниједан закон на нивоу БиХ не може да се усвоји без СНСД-а.

"Иницијативу за измјену закона може да поднесе свако. Како сам већ рекао, за нас је најбитније када иницијативу поднесу они на који се то односи, али законе усваја онај који има капацитет, а у овом конкретном случају, када говоримо о нивоу БиХ, ниједан закон не може да се усвоји без СНСД-а. Слушали смо свакакве ствари које су биле некоректне, гдје су један реалан проблем хтјели да уведу у домен политике и мислим да то није добро. Подсјетићу вас да је овај закон већ прошао Представнички дом, једногласно, и да је у процедури у Дому народа. Нису се стекли услови да буде усвојен 04.10. јер смо вршили одређене припреме. Донијети закон не подразумијева само изгласати закон и он почиње да живи. Оно што наши мали предузетници треба да знају, а ми очекујемо да ће сутра тај закон да буде усвојен, и наравно, кључну улогу у том процесу када је у питању Српска има СНСД, требаће осам дана да закон ступи на снагу. Након тих осам дана, ми смо уложили максималан напор, да све остале процедуре, у смислу усвајања подзаконских аката, правилника и свега осталога које треба да проведе УИО се проведу у што краћем року. Наша су очекивања да од дана ступања на снагу тог закона, да ће бити неопходно још неких 30 дана да они појединци који имају могућност да се по овом закону пререгиструју и стварно то и учине. Жао ми је што су привредници морали сачекати још тај мјесец и 13 дана, али како сам већ рекао, највећа штета би била да смо усвојили закон у тренутку када за то нису биле створене техничке претпоставке", рекао је Амиџић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм