Almir Bečarević

Crne prognoze stručnjaka za cijene goriva u BiH

  • Извор: Радио Сарајево
  • 05.09.2023. 19:06

Cijena barela nafte na svjetskom tržištu u petak je dostigla 89 dolara, što je rekordna vrijednost u 2023. godini.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i ministar u Vladi Kantona Sarajevo, za portal "Radiosarajevo.ba" za naredne dane previđa 'crni scenario' i mogućnost da litar goriva u Bosni i Hercegovini iznosi preko tri KM.

"U toku jučerašnjeg dana (ponedjeljak, op.a.) cijena barela nafte dostigla je svoj maksimum ove godine i porasla je u odnosu na petak za 0,50%. Petak je okončan sa cijenom barela od 88,55, a ponedjeljak sa cijenom od 89 USD, a maksimalna cijena je dostigla 89,13 USD", priča Bečarević.


Drama na pružnom prelazu u Prijedoru: Stala na šinama, voz udario auto

Drama na pružnom prelazu u Prijedoru: Stala na šinama, voz udario auto

Ministar smatra da je sve ovo proizvod smanjivanja proizvodnje nafte zemalja proizvođača prije svega Rusije, a očekuje se i Saudijske Arabije u toku ove sedmice.

"Znači, vještački se podiže cijena barela jer je želja proizvođaca da cijena barela bude u rasponu 90-100 USD za barel. U slučaju da ovaj trend ostane sigurno će doći i do korekcija cijena na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini i očekivati je derivate u rasponu od 2,80 KM do 3,10 KM", dodaje Almir Bečarević.

S porastom cijena nafte nema dileme da li bi trebalo doći i korekcije cijene gasa za četvrti kvartal, jer se cijena gasa bazira na devetomjesečnim prosjecima rafinerijskih cijena.


Moćna poruka svima od Andrije Miloševića nakon uspjeha košarkaša Srbije

Moćna poruka svima od Andrije Miloševića nakon uspjeha košarkaša Srbije

"Smatram da je u ovakvim uslovima koji vladaju u svijetu cijena barela oko 85 dolara realna, ali to nije target zemalja OPEC i ona je mnogo veća. Jedina je sreća, ako to možemo tako kazati, da još uvijek 'glavni igrači' u potrošnji nafte nemaju takve privredne aktivnosti koje bi doprinjele još većoj cijeni nafte", rekao je i dodao:

"Smanjenje proizvodnje i porast potražnje za naftom je bingo za rast cijene prema 100 dolara i više što još uvijek nije slučaj, za sada".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)