Dvosmjerni saobraćaj

Egipat proširuje Suecki kanal

  • Извор: Sputnjik
  • 18.02.2022. 11:53

Egipat planira da proširi Suecki kanal kako bi se omogućio dvosmjerni saobraćaj u jednom od najprometnijih plovnih puteva na svijetu.

To je najavio predsednik uprave Sueckog kanala Osama Rabi.

- Bilo bi preskupo proširiti cijeli, 190 kilometara dug kanal koji povezuje Crveno more i Mediteran, ali dio koji omogućava dvosmjerni saobraćaj trebalo bi da se produži sa sadašnjih 75 na 85 kilometara - objasnio je Rabi.

Podsjetimo, svjetski pomorski saobraćaj znatno je bio otežan u martu prošle godine nakon što se veliki kontejnerski brod “Evergiven“ popriječno zaglavio u kanalu, blokiravši ključni pomorski pravac između Evrope i Azije.

Planirano proširenje ubrzano je nakon te krize, rekao je Rabi, iako je cilj radova poboljšanje bezbjednosti saobraćaja, pa će i nakon njihovog završetka prolaz kroz Suecki kanal i dalje trajati 11 sati, prenio je portal Seebiz.

Druga faza uključivaće proširenje kanala 30 kilometara do južnog ulaza za 40 metara i njegovo produbljivanje za oko dva metra. Upravo se na tom dijelu kanala “Evergiven“ zaglavio.

- To je težak dio kanala - kazao je Rabi, dodavši da će se na tom mjestu poravnati zavoji u kanalu i smanjiti uticaj južnih vjetrova.

Projekat će koštati tri milijarde egipatskih funti, odnosno oko 191 milion dolara, a biće završen i otvoren do kraja juna 2023, naveo je Rabi.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм