Њемачка

Ево који послови доносе највише пензије

  • Извор: Агенције
  • 02.04.2024. 21:08

Државни службеници уопштено имају највећа пензиона права у Њемачкој, јер уплаћују отпремнину током цијелог радног стажа, међутим они нису једини.

Пензија у Њемачкој зависи о разним факторима и индивидуална је, али постоје занимања која доносе пуно веће пензије од уобичајених. Уз број година уплаћених доприноса, важну улогу игра и доб за одлазак у пензију, висина просјечних примања током радног стажа и тежина посла, а портал Феникс магазин објавио је која занимања нуде највећу пензију.

Што дуже се ради у Њемачкој, што су већи просјечни приходи током радног стажа, те ће пензија бити већа. Више поена, а тиме и више новца у пензији, може се добити и за подизање дјеце и посебно напоран рад. Ако желите високу пензију, при одабиру каријере не бисте требали обратити пажњу само на висину просјечних примања, већ и на то може ли се она остварити кроз дужи временски период. Њемачко законодавство очекује да се доприноси плаћају 45 година прије него што се може отићи у пензију.

Шта можете засадити у априлу

Шта можете засадити у априлу

Државни службеници, доктори, адвокати, пилоти и менаџери занимања су и послови с највишим пензионерским правима. Људи с тим професијама обично остварују високе пензије. Државни службеници уопштено имају највећа пензиона права у Њемачкој, јер уплаћују у државну отпремнину током цијелог радног стажа. Радничке пензије су самосталан систем социјалне сигурности, пише њемачко Министарство унутрашњих послова.

Доктори, адвокати, пилоти и менаџери из разних професионалних сектора такође обично примају високе пензије. Разлог томе су, с једне стране, њихова висока примања, а с друге стране чињеница да на својим пословима често раде до доби за пензију. Осим тога, радници с високим примањима такође су способнији израдити приватне пензионе планове од оних с ниским примањима.

Црнадак против Бореновића, нова свађа у ПДП-у?

Црнадак против Бореновића, нова свађа у ПДП-у?

Међутим, висину пензије не одређује само образовање него и тежина посла. Примјер, особе чији се посао сматра посебно тешким добијају више платних бодова, могу раније отићи у пензију или им се на пензију додаје одређени постотак просјечног дохотка. То су особе са занимањима: грађевински радник, кровопокривач, керамичар, зидар, радник у металопрерађивачкој индустрији, архитект цеста те рудар. Да би неки посао био препознат као тежак, мора задовољити одређене критеријуме. По правилу се води рачуна о физичком и психичком стресу, пишу медији.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.