Multimilijarder

Evo u šta Bil Gejts ulaže novac: "Ovo je budućnost"

 • 04.09.2023. 17:24

Multimilijarder Bil Gejts je u potkastu "Unconfuse me" ponovo govorio o onome što je nazvao "skriveni uticaj mesa na okolinu".

Tom prilikom izjavio je da vjeruje da je budućnost u "biljnom mesu".

Smatra da većina ljudi ne zna kako se poljoprivredom doprinosi klimatskim promjenama, posebno kada su u pitanju emisije metana iz stoke i đubriva.

Jeziva igra sudbine: Dejan htio da proda auto u kojem je poginuo!

Jeziva igra sudbine: Dejan htio da proda auto u kojem je poginuo!

O uticaju poljoprivrede na životnu sredinu razgovarao je s muzičarem i režiserom Ahmirom Tompsonom, poznatim kao Kvestlov (Questlove), koji je takođe investirao u nekoliko startapova za proizvodnju hrane bazirane na biljkama.

Kvestlov je Gejtsu kazao da firma “Impossible” proizvodi biljni biftek sa sirom koji je omiljen i bivšem američkom predsjedniku Baraku Obami. Istakao je da ga je osvojilo to što biljna hrana ima ukus pravog mesa, prenosi Biznisinfo.ba.

Poljoprivredom se stvara 24 odsto od ukupne svjetske emisije gasova sa efektom staklene bašte. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država, uglavnom je riječ o emisijama metana iz stoke i đubriva.

Boro, gasi, ringišpil vrti 20 minuta: Urnebesan snimak sa vašara

Boro, gasi, ringišpil vrti 20 minuta: Urnebesan snimak sa vašara

Najviše gasova, među kojima je metan, nastaje tokom proizvodnje goveđeg mesa. Na globalnom nivou se oslobađa 50 kilograma štetnih gasova iz 99 grama govedine. Gejts je 2018. napisao: “Da je stoka država, bila bi treća po emisiji gasova staklene bašte”.

U knjizi iz 2021. “Kako izbjeći klimatsku katastrofu (How to Avoid a Climate Disaster)” je napisao da će efikasna borba protiv klimatskih promjena podrazumijevati spremnost da se posveti novim stvarima, kao što su električna vozila i sintetičko meso.

Tada je tvrdio da bogate države imaju resurse potrebne za prelazak na stoprocentnu sintetičku govedinu. Mišljenja je da će ukus ovog mesa biti sve bolji.

Sam, bolestan i zaboravljen: Uzimao je milion dolara po epizodi, a onda je krenuo sunovrat!

Sam, bolestan i zaboravljen: Uzimao je milion dolara po epizodi, a onda je krenuo sunovrat!

Biljno meso čini mali dio ukupnog tržišta mesa. Gejts je svjestan da će ljude biti teško uvjeriti da prestanu da jedu pravo meso. Jedan od razloga zašto je to tako jeste što je biljno mesto skuplje.

Zato kroz svoju fondaciju podržava startapove za uzgoj biljnog i laboratorijskog mesa.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

  'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска