Tehnološki divovi

Milijarderi pronašli novi "sveti gral" ulaganja

  • Извор: Б92
  • 26.04.2023. 10:58

Najbogatiji šefovi tehnoloških divova pronašli su novi "sveti gral" ulaganja – nuklearnu fuziju.

Džef Bezos, Bil Gejts, Mark Beniof, Sem Altman, Vinod Kosla i Peter Tiel samo su neki od milijardera koji su "zajahali talas” investicija u tehnologiju koja – barem zasad – nije isplativa. Ipak, najbogatije ljude svijeta, čini se, ta činjenica ne brine previše.

Saosnivač i direktor firme Salesforce Mark Beniof gradnju fuzijskih reaktora naziva "veličanstvenim snom”.

"To je sveti gral. To je mitski jednorog. Nema ograničenja, jednom kad je pokrenete”, rekao je Beniof za "Vol Strit žurnal", piše Novac.hr a prenosi Investitor.

Beniof je investirao u američku firmu Commonwealth Fusion Systems (CFS) koja dizajnira i stvara kompaktne uređaje za nuklearnu fuziju. Bil Gejts je takođe investitor u CFS, a osnivač Amazona, Džef Bezos, investirao je u kanadsku firmu General Fusion.

Drama u Grčkoj: Zapalio se autobus pun učenika iz Srbije, djeca panično iskakala i bježala

Drama u Grčkoj: Zapalio se autobus pun učenika iz Srbije, djeca panično iskakala i bježala

Fuzija je proces koji se stalno odvija na Suncu. To je proces spajanja jezgri lakih atomskih elemenata pri čemu se oslobađa golema količina energije.

Naučnici već otprilike sto godina znaju da se energija nuklearne fuzije oslobađa na Suncu, a na Zemlji pokušavaju da je razviju decenijama.

Jedno od najvećih postignuća u istraživanju fuzije dogodilo se u decembru prošle godine kad su naučnici iz Nacionalne laboratorije Lawrence Livermore došli na korak bliže prekretnici u stvaranju čistog i neograničenog izvora energije.

To je bilo prvi put na Zemlji da je kontrolisana fuzijska reakcija proizvela više energije nego što je potrebno za njeno pokretanje i održavanje. Nuklearna fuzija je na glasu kao potencijalni izvor energije budućnosti zato što ne "proizvodi” nuklearni otpad.

Incident u Poreču: Žena ugrizla policajca za nogu

Incident u Poreču: Žena ugrizla policajca za nogu


Ali, vjerovatno će proći decenije prije nego što uspje da se primijeni na komercijalnu proizvodnju električne energije.

Uprkos tome, sektor nuklearne fuzije doživio je velik porast globalnih ulaganja u poslednjih nekoliko godina. Samo u 2021. uloženo je oko 2,8 milijardi dolara u fuziju, u poređenju s oko dvije milijarde dolara u prethodnoj deceniji.

Beniof je rekao kako je osoba koja ga je uvjerila da uloži u firmu koja se bavi komercijalizacijom nuklearne fuzije Vinod Kosla, saosnivač Sun Microsystemsa.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)