Састанак министара на Јахорини

Кошарац: Пољопривреда може да буде топ-сектор у БиХ

  • Извор: СРНА
  • 07.11.2023. 14:01

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас на Јахорини да пољопривреда може да буде топ-сектор у БиХ, али да претходно треба достићи европске стандарде и појачати регионалну сарадњу у овој области.

Кошарац је у паузи годишњег радног састанка министара, односно шефова делегација надлежних за пољопривреду и рурални развој у Југоисточној Европи рекао је новинарима да је ово добра прилика да се разговара о различитим аспектима регионалне сарадње како би се убрзао процес интеграције у ЕУ.

Према његовим ријечима, путем линка учесници скупа директно су информисани из Европске комисије у Бриселу о заједничком кретању и изазовима у области пољопривреде у ЕУ, као и на западном Балкану.

Шулић у Шангају: Кључна улога у привлачењу инвеститора отвореност званичне политике Српске

Шулић у Шангају: Кључна улога у привлачењу инвеститора отвореност званичне политике Српске

"Ми у БиХ процјењујемо да пољопривреда може да буде топ-сектор. Изузетно цијенимо напоре ентитетских влада и надлежних структура и, с обзиром на то да Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара има координишућу улогу, желимо да обезбиједимо потпупни пољопривредни суверенитет Републике Српске и Федерације БиХ", нагласио је Кошарац.

Он је истакао да је неопходно достизање и примјена европских стандарда у пољопривредном сектору у цијелом региону, посебно са аспекта јасног политичког опредјељења у БиХ да је чланство у ЕУ и даље присутно, значајно и важно, при чему је потребно релаксирати и одређене несугласице које су посљедица неких притисака из ЕУ.

Кошарац је рекао да је основно питање како користити фондове ЕУ за развој пољопривреде, о чему ће ускоро бити ријечи на састанку са ентитетским владама и ресорним министарствима.

Просјечна плата у ЕРС 1.600 КМ

Просјечна плата у ЕРС 1.600 КМ

Он је подсјетио на значај доношења Закона о вину БиХ и најавио доношење стратегије пољопривредног и руралног развоја, у контексту кандидатског статуса БиХ.

Према његовим ријечима, регионална сарадања на овом плану је веома битна и он је као министар апсолутно подржава.

Кошарац је рекао да заговара озбиљну адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању, с обзиром на то да су домаћи пољопривредни произвођачи у неповољном односу на колеге из ЕУ.

"Домаћа пољопривредна производња мора бити заштићена од прекомјерног увоза пољопривредних производа са европског тржишта", поручио је Кошарац.

Он је поновио да подржава и Берлински процес, као и "Отворени Балкан", који је већ дао резултате.

Радић: Производња пшенице је неисплатива

Радић: Производња пшенице је неисплатива

Кошарац је истакао да није у реду никакво политичко условљавање одређених земаља ЕУ према политичким процесима у БиХ, јер то успорава њен европски пут, те најавио да ће о томе данас говорити на неким од билатералних састанака.

"Осим тржишта Ефте и Цефте, те Турске, БиХ треба да отвори и наступ на трећим тржиштима, као што је то Србија већ испреговарала са Кином. То и Републици Српској и Федерацији БиХ може донијети много користи, нова радна мјеста", навео је Кошарац.

Он сматра да је и сарадња са земљама БРИКС-а, као и Сјеверноазијском унијом веома потребна и перспективна, што треба ријешити међусобним споразумима о слободној трговини, као и мобилизацијом свих релевантних капацитета у БиХ.

Додик: БиХ је земља експеримента у којем се иживљавају разне америчке канцеларије

Додик: БиХ је земља експеримента у којем се иживљавају разне америчке канцеларије

На Јахорини је јутрос почео годишњи радни састанак министара, односно шефова делегација надлежних за пољопривреду и рурални развој у југоисточној Европи, чији је домаћин Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара и Стална радна група за регионални рурални развој.

Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Црне Горе преузело је предсједавање Скупштином Сталне групе за наредну годину.

На састанку учествују делегације Републике Српске, Федерације БиХ, Мађарске, Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе, Словеније, Молдавије, Бугарске, Хрватске, Албаније, Њемачке, Грузије, Чешке, Француске, те представници Европске комисије и других међународних организација. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 АТВ интервју

    ''АТВ интервју

  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.