Хрватска

Кренуо лов на сезонске раднике на приморју: Ово су плате

  • Извор: Агенције
  • 21.02.2024. 21:55

Иако је тек половина фебруара и до љетње сезоне има још довољно времена, послодавци у државама у нашем окружењу већ су почели да се припремају и кренули у лов на сезонске раднике – јер имати доброг и искусног радника веома је важно за посао па послодавци гледају унапријед.

За сада су најтраженији кадрови у угоститељству и то на дестинацијама гдје је током туристичке сезоне радник више увијек потребан, али се траже и радници других профила, прије свега, грађевинске струке, трговци, пише новосадски "Дневник", преноси "Блиц".

Услови које послодавци нуде веома су слични, па су, готово без разлике, радницима током сезоне обезбијеђени смјештај и исхрана, али и све што је потребно за легалан рад радника који су се из Србије – радна и боравишна дозвола. Зараде се разликују од врсте посла који се ради, радног времена, земље у којој се ради…


Полицајци суграђанину дали новац за ортопедска помагала

Полицајци суграђанину дали новац за ортопедска помагала

По ријечима директора једне новосадске Агенције за запошљавање, Петра Драгичевића, полако крећу понуде за попуну радних мјеста током љетње сезоне. Највише их је у угоститељству и то за рад у Хрватској, потом слиједе понуде за ангажман у Црној Гори и Грчкој, а у овој дјелатности нуди се и посао у Њемачкој.

"Потражња сезонске радне снаге ове године је започела нешто раније него што је то уобичајено јер је католички Ускрс већ крајем марта и очекује се да ће на морским дестинацијама већ тад бити гостију. Наравно, највише се тражи кадар у угоститељству – кувари/це, помоћни кувари/це, роштиљ мајстори, пица мајстори, собари/це, конобари/це", каже Драгичевић.

По његовим ријечима, услови за ангажман радника из Србије у Хрватској од прошле године су једноставнији и радне и боравишне дозволе лакше и брже се добијају па, у просјеку, све буде готово за најдуже 10 дана. Када је ријеч о зарадама за предстојећу љетњу сезону, саговорник поменутог портала каже да су нешто више него лани.


Хрвати ударили на Бресквицу због пјесме Гнездо орлово

Хрвати ударили на Бресквицу због пјесме Гнездо орлово

"Зараде су, у односу на прошлу љетњу сезону, повећане, па у овој земљи кувари могу зарадити од 2.000 до око 2.200 евра, па и до 2.500 евра, пица и роштиљ мајстори зарађују око 1.500 евра, помоћни радници у кухињи од 1.000 до 1.300 евра, собарице 1.200 евра, а зарада конобара зависи од договора и креће од 1.000 евра, плус бакшиш", истиче Драгичевић.

Он указује да су радници у угоститељству потребни и у Црној Гори и напомиње да су у тој држави плате нешто мање него у Хрватској, а да су услови рада слични.

"Све се више траже радници и у Грчкој, у којој се, баш као и у Хрватској, од ове године лакше добијају боравишне и радне дозволе за сезонски ангажман. У Грчкој се, махом, тражи особље за рад у луксузним хотелима, на југу ове земље – Атини, острвима… Плате и услови рада слични су као у Хрватској, а уз одговарајуће квалификације потребно је и знање језика, међу којима се енглески подразумијева", каже Драгичевић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм