Otvorio socijalni forum

Mitrović: Cilj nam je imati zadovoljne putnike, vozače i radnike u transportnom sektoru

  • Извор: АТВ
  • 11.05.2022. 11:36

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, otvorio je u Sarajevu 3. socijalni forum „Rješavanje socijalnih pitanja u drumskom transportu“ koji organizuje Stalni sekretarijat Transportne zajednice.

Mitrović je naglasio svoje zadovoljstvo što je Forum organizovan upravo u BiH i izrazio nadu da će to biti slučaj i sa nizom drugih aktivnosti i događaja koje Ministarstvo provodi u saradnji sa Transportnom zajednicom. Dodao je kako je dijalog o socijalnim pitanjima u transportu od ključnog značaja za nesmetano obavljanje transportnih operacija, a zdrav transportni sektor pokretač ekonomije svake zemlje.

„Opšti cilj koji smo postavili pred sebe je imati zadovoljne putnike, vozače i radnike u transportnom sektoru. U tom smislu je usklađivanje socijalnih odredbi koje su na snazi u zemljama zapadnog Balkana sa onima na snazi u Evropskoj uniji naš prioritet“, naglasio je Mitrović. 

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek je istakao nužnost poboljšanja radnih uslova u cjelokupnom transportnom sektoru. 

„U drumskom transportu moramo se fokusirati na tri komplementarna cilja: obezbjeđenje adekvatne socijalne zaštite radnicima, garantovanje fer konkurencije među prevoznicima i poboljšanje bezbjednosti na putevima. Postizanje ovih ciljeva privući će mlade muškarce i žene da se bave ovom profesijom, što je izuzetno značajno s obzirom na nedostatak kvalifikovane radne snage koji sektor drumskog saobraćaja trpi“, istakao je Zakonjšek.

Forum je okupio predstavnike regionalnih partnera zemalja zapadnog Balkana, članica Evropske unije i međunarodnih organizacija, a na njemu se očekuje razmjena iskustava i dobrih praksi te pronalazak najboljeg načina za implementaciju socijalnih propisa u zakonodavstva zemalja zapadnog Balkana u oblasti drumskog transporta.


Тагови: