Нове генерације

На чему ће бити засновано богатство будућих милијардера

  • Извор: Танјуг
  • 30.11.2023. 18:02

Богатство нове генерације милијардера претежно је засновано на наслијеђу, а не на раду и предузетништву, наводи се у извјештају швајцарске банке УБС и предвиђа да ће се тај тренд наставити и наредних деценија.

Та банка у свом Извјештају о Амбицијама милијардера за 2023. годину, истиче да ће 1.000 милијардера пренијети 5,2 билиона долара својој дјеци у наредних 20 до 30 година, пише Гардијан, наводи Танјуг.

Од 137 људи који су постали милијардери за годину дана, до априла ове године, њих 53 је наслиједило укупно 150,8 милијарди долара од своје породице, наводи се у извјештају УБС, што премашује комбинованих 140,7 милијарди долара које су створила 84 "самостворена" милијардера у истом периоду.

Пораст породица које своје богатство заснивају на наслијеђу, примјетан је у свим дијеловима свијета.

У Азији и Пацифику, просјечно богатство насљедника било је двије милијарде долара у поређењу са 1,6 милијарди долара за предузетнике, док је у Америци, вриједност новопечених милионера насљедника била 2,2 милијарде долара наспрам 1,5 милијарди долара предузетника.

У Европи, Блиском истоку и Африци, просјечно богатство насљедника од 4,4 милијарде долара, двоструко је веће од 2,2 милијарде долара самостворених предузетника.

"Како све већи број првих тајкуна стари, тако одговорност почиње да прелази на њихове насљеднике, његујући потенцијалне будуће мултигенерацијске породице милијардера", рекао је УБС, додајући да је овај тренд дуго био очекиван, али да је тек њихов овогодишњи извјештај о богатству најбогатијих 0,00004 одсто друштва, по први пут, откако је прије девет година почео да излази, потврдио да је он у току.

Повећање броја милијардера насљедника посљедица је процвата предузетничке активности од 1990-их, која је поставило темеље за будуће генерације, објашњено је у извјештају.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.