И даље омиљени напитак

На кафу из увоза отишло 35,9 милиона КМ: Колико смо килограма попили од почетак године

  • Извор: Српскаинфо
  • 06.04.2024. 08:14

БиХ је током прва три мјесеца ове године увезла нешто више од 4,8 милиона килограма кафе у вриједности већој од 35,9 милиона марака, што потврђује да она и даље заузима високо мјесто на листи топлих напитака омиљених међу становницима.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ од јануара до марта ове године, највише кафе је стигло из Бразила и то у количини од 2,7 милиона килограма.

“Вриједност кафе која је увезена из Бразила била нешто виша од 18 милиона марака”, подаци су УИО.  Осим Бразила, кафа је стизала још и из Индије, Италије, Словеније, Вијетнама, Шпаније, САД, Пољске, Никарагуа, Кеније али и других земаља.

У истом периоду прошле године у БиХ је стигло 4,6 милиона килограма кафе вриједне нешто више од 32,5 милиона КМ, навели су у УИО. Током тог периода, такође,  највише кафе је опет било увезено из Бразила.

Извоз кафе

Са друге стране, када је ријеч о извозу кафе из БиХ ситуација је мало другачија.

!Током прва три мјесеца ове године БиХ је извезла 36.171 килограма кафе у вриједности од 445.443 КМ”, показују подаци УИО. У периоду од јануара до марта, БиХ је највише кафе извезла у САД и то у количини од 14.779 килограма, а “тешке” 214.240 КМ. Домаћа кафа извозила се још и у Словенију, Србију, Хрвтаску, али и Аустралију, пише Српскаинфо.

Током прва три мјесеца прошле године извезено је 10.954 килограма кафе у вриједности 147.321 КМ, подаци су УИО. Током тог периода највише каде је отишло на хрватско тржиште.

Потрошачи

Извршна директорка Удружења грађана “Оаза” Требиње Недељка – Нешка Илић за Српскаинфо каже да ови подаци говоре да грађани БиХ пију превише кафе.

“Грађани се у посљедње вријеме све више жале на цијену, али и на квалитет кафе”, рекла је Илићева.

Она је истакла да дебљина новчаника ипак диктира која ће се кафа купити.

“Свако ће се одлучити за куповину кафе према својој куповној моћи и новцем којим располаже, али свакако не мора да значи да је скупља кафа нужно и боља”, закључила је Илићева.

Узгој кафе

За прављење многима омиљеног напитка узгајају се двије врсте кафе, арабика и робусто. Кафа арабика доминира на свјетским плантажама и обухвата од 75 до 80 одсто укупне производње. Познаваоци кафе истичу да је основна разлика између ове двије врсте у укусу, односно арабика садржи један и по одсто кофеина, док је робусто готово дупло јача. Истраживања показују да се кафа највише пије у Финској, гдје се годишње попије чак 9,6 килограма по становнику. Слиједе Норвешка са 7,2 килограма, Шведска са 6,5 па Словенија са 6,1.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм