ИАБ

Нијемци раде скраћено више него икад прије

  • Извор: Агенције
  • 06.12.2023. 20:24

Удио људи који раде с непуним радним временом у Њемачкој сада је већи него икад откад се статистика прати, објавио је у уторак Институт за истраживање тржишта рада и занимања (ИАБ).

Према посљедњем тромјесечном извјештају ИАБ-а, стопа запослености с непуним радним временом порасла је на 39.2 одсто у трећем кварталу, што је 0.2 постотна бода више у односу на 12 мјесеци раније.

Ово је више него икада прије, рекао је Енцо Вебер, ИАБ стручњак.

Вебер ту промјену приписује вишој стопи запослења на непуно радно вријеме у секторима који практикују такво запошљавање, попут угоститељства и образовања.

У посматраном периоду број запослених с уговорима о непуном радном времену порастао је за 2,1 одсто, на 4.47 милиона људи. Према подацима Завода, ове промјене наставак су дугогодишњег тренда, из периода прије пандемије.

Број људи који раде више послова повећао се за 410.000 од прије пандемије и данас сваки десети запосленик у Њемачкој ради барем још један додатни посао.

Истовремено, слабост домаће привреде утиче на запосленост, па је укупан број радних сати по запосленом у трећем тромјесечју смањен с 30.47 сати седмично на минус 0.7 одсто на годишњем нивоу.

"Стопа запослености мало расте јер мало више људи ради на пола радног времена", рекао је Вебер, преноси "SeeBiz".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: