Smanjene narudžbe

Nijemci sve manje troše na namještaj, proizvođači u problemima

  • Извор: Индекс
  • 21.08.2023. 16:55

Njemački proizvođači namještaja teško su pogođeni padom potrošnje građana, pokazuje istraživanje udruženja njemačke industrije namještaja.

Vrijednost narudžbi u njemačkoj industriji kućnog namještaja smanjena je za oko 12 odsto u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci u poređenju s istim periodom prošle godine, prema istraživanju udruženja te industrije.

Industrija tapeciranog namještaja zabilježila je pad od oko 10 odsto, dok su proizvođači kuhinjskog namještaja imali skromniji pad, od dva odsto. Industrija namještaja očekuje nominalni "pad prodaje od pet do sedam odsto" u ovoj godini, rekao je Jan Kurth, izvršni direktor udruženja.

Proizvođači smanjuju radno vrijeme u pogonima

Gubici su još i veći kad se usklade s visokom inflacijom. Teški uslovi za tu industriju, kako se očekuje, nastaviće se i u idućoj godini, kazao je Kurth. Potrošače brine inflacija i drugi problemi i suzdržavaju se od kupovine dugotrajnih proizvoda za široku potrošnju, dodao je.

Industriju namještaja takođe pogađa oštri pad stambene gradnje u Njemačkoj, zaključio je prvi čovjek udruženja. Istraživanje udruženja pokazalo je da proizvođači namještaja sve više pribjegavaju smanjenju radnog vremena u pogonima. Prema udruženju, 35 odsto firmi prijavilo se za sheme podrške za skraćivanje radnog vremena i očuvanje radnih mjesta.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.