Највећа криза уназад 50 година

Њемачка криза стигла и до Хрватске, почело отпуштање радника

  • Извор: Агенције
  • 10.12.2023. 10:58

Главни економиста Хрватске заједнице послодаваца Хрвоје Стојић изјавио је да је у њемачкој грађевинској индустрији тренутно једна од најозбиљнијих криза у задњих 50 година.

Трећина хрватских дрвопрерађивачких компанија већ је почела с отпуштањима, а све због пада наруџби из Њемачке.

У хрватској дрвној индустрији ради око 18.000 радника, а већ би на прољеће тај број могао бити знатно мањи ако не дође до наглог преокрета на тржишту.

Власник дрвопрерађивачког предузећа Филип Галековић каже да његов бизнис осјети надолазећу рецесију прије свих јер наруџбе падају.

"Првенствено је од почетка године кренуло то с Њемачком, прелило се на остатак Европе, а сад се већ осјећа, усудио бих се рећи, у остатку свијета", рекао је Галековић за Дневник Нове ТВ. Додао је да је његова компанија осјетила пад од преко 50 одсто.

Буџетска криза потреса Њемачку: Kанцелар стаје пред Бундестаг

Буџетска криза потреса Њемачку: Kанцелар стаје пред Бундестаг

У Њемачкој, гдје су хрватски паркети и намјештај популаран избор при градњи, градња је стала.

Главни економиста ХУП-а Хрвоје Стојић каже да се ради о можда најозбиљнијој кризи у њемачкој грађевинској индустрији у задњих 50 година.

Њемачка губи велику фабрику, без посла 1.500 радника

Њемачка губи велику фабрику, без посла 1.500 радника

"Запошљавамо на Банији, 120 људи, и сад заправо постаје неизвјесна судбина компаније, поготово што на Банији у кругу од 50 до 60 километара једини запошљавамо. Јако је неизвјесна ситуација", каже Галековић.

Пратите нас и путем Вибера