Steuler

Propada još jedan njemački gigant

  • Извор: Б92
  • 15.07.2023. 21:52

Jedan od najvećih nemačkih i evropskih proizvođača pločica Steuler otišao je u stečaj.

Kompanija iz Bremena sama je podnijela zahtjev za stečaj zbog velikog pada narudžbina i prodaje tokom posljednjih mjeseci. Konsultantska kuća Ebner Stoc navodi da sa kompanijom radi na planu kako da kroz fazu restrukturiranja prođe što je prije moguće.

Više od 650 radnika u nekoliko njemačkih gradova pogođeno je stečajem, prenosi B92.

Stečaj u vlastitoj režiji ne mora nužno da znači i gašenje. Mnoge kompanije zapravo koriste takav proces kako bi reorganizovale svoje poslovanje da bi mogle da opstanu na tržištu.

Nagli skok jedne kriptovalute

Nagli skok jedne kriptovalute

Steuler nije jedina kompanija koja je otišla u stečaj u Njemačkoj.

Prije samo nekoliko dana Institut za ekonomska istraživanja IWH iz Halea saopštio je da je broj stečajeva u junu dosegao najveći nivo od 2016. godine. Taj broj je u odnosu na isti mjesec prošle godine porastao je za 48 posto i iznosi 1.050.

Glavni razlog za to je nedavni nagli porast kamatnih stopa kojima se Evropska centralna banka (ECB) brani od visoke inflacije u evrozoni. Posljedica svega su otkazani građevinski projekti koji su preskupi investitorima.

Novi rekordi: Rusija postala jedan od pet najvećih trgovinskih partnera Kine

Novi rekordi: Rusija postala jedan od pet najvećih trgovinskih partnera Kine

Minhenski institut IFO takođe je zabilježio nagli porast otkazanih narudžbina za izgradnju stanova od početka godine. U aprilu su ekonomisti naveli da 25,5 odsto kompanija u tom sektoru pati od nedostatka narudžbina dok je prošlog proljeća taj broj iznosio samo 8,6 odsto.

Steuler Flisen grupa godišnje proizvodi 16 miliona kvadratnih metara pločica i jedan je od najvećih evropskih proizvođača. Kompanija proizvodne pogone ima skoro isključivo u Njemačkoj i posluje u 45 zemalja širom svijeta.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм