Oporavak tržišta

Raste uvoz automobila u BiH, evo koji su najskuplji

  • Извор: Независне
  • 11.05.2023. 08:12

Uvoz polovnih i novih automobila u BiH polako se vraća na stanje na kojem je bio prije kriza poput pandemije virusa korona i inflacije, ali su cijene i dalje visoke.

Naime, kako pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tokom četiri mjeseca ove godine uvezeno je 20.969 automobila u Bosnu i Hercegovinu, vrijednosti oko 375 miliona KM računajući i plaćene dažbine.

Od ovog broja, 17.930 je polovnih te 3.039 novih automobila.

"U istom periodu prošle godine u BiH je došlo 16.466 automobila. Tada je došlo 13.841 polovnih te 2.625 novih automobila. Ukupna vrijednost je oko 284 miliona KM računajući plaćene dažbine", stoji u podacima UIO BiH.

Mercedes šalje u penziju jedan od svojih najatraktivnijih modela

Mercedes šalje u penziju jedan od svojih najatraktivnijih modela

Tokom cijele prošle godine u BiH su došla 55.224 automobila, 46.333 polovna i 8.891 novo vozilo, ukupne vrijednosti 963 miliona KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, najskuplji automobil koji je uvezen tokom ove godine je Porsche - 911 GT3, koji je vlasnika koštao oko 450.000 KM.

Slijedi uvoz još jednog Porschea, i to 911 - Turbo S vrijednosti 414.000 KM, pa Mercedes Benz AMG G 63, koji je koštao 392.000 KM.

"U prvoj trećini 2023. godine u BiH je uvezeno 38 električnih automobila. Najskuplji od njih je Mercedes Benz - AMG EQE, koji je vlasnika koštao 238.264 KM računajući i plaćene dažbine", piše u ovim podacima.

Sjajan početak godine za Porsche

Sjajan početak godine za Porsche

Hibridnih vozila je došlo 247, od ovog broja je 179 novih, a 68 polovnih.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, rekao je da je počeo blagi oporavak auto-industrije u Evropi i to se vidi po zahtjevima stranih auto-kompanija prema domaćim privrednim subjektima koji rade određene komponente za auto-industriju.

"I ponuda proizvođača automobila je veća i ona dovodi do toga da su zadovoljeni kupci u zemljama kao što su Njemačka, Italija i druge. Iz svega toga proizlazi da imamo veću ponudu polovnih automobila, jer lokalno stanovništvo tih zemalja se snabdijeva novim automobilima. Ovo je dobar podatak, jer mislim da će neke benefite imati i naša preduzeća", naglasio je Ćorić.

Pojeftinilo gorivo u Srpskoj

Pojeftinilo gorivo u Srpskoj

Na pitanje možemo li očekivati možda niže cijene polovnih vozila, jer su tokom inflacije dosta poskupjela, Ćorić odgovara da je to trenutno nerealno, jer uvijek cijenu formira ponuda i potražnja.

"Na nove automobile se čekalo po pet-šest mjeseci ili godinu dana, što znači da tržište ima veliku potrebu za novim automobilima, što će održavati cijenu i polovnih. Sa druge strane, inflacija je veoma visoka, mislim da se veoma teško može očekivati da uskoro dođe do pada cijena automobila", pojasnio je Ćorić.

Ekonomista Slaviša Raković istakao je u izjavi za "Nezavisne novine" da ovi podaci ukazuju na oporavak tržišta automobila u Bosni i Hercegovini.

"S obzirom na prosječnu starost voznog parka u BiH, mogao bi se još više i pojačati uvoz, ali to zavisi od kupovne moći i uslova kreditiranja kupovine vozila", kazao je Raković.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.