Крипто-муле и 120 милиона евра

Шокантно откриће криминалне мреже у чијем је центру - Загреб

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 03.12.2023. 16:13

Руски богаташи врте милионе преко фирме из Трешњевке у Загребу, пише Јутарњи лист наводећи да је у канцеларији "Wirex Digital d.o.o." (Вајрекс диџитал) само двоје запослених, а воде трансакције пет милиона људи.

Прошле године зарадили су милијарду куна, као Инфобип и Атлантик Група заједно.

"Вајрекс" је једна од познатијих европских мјењачница криптовалута, која се недавно нашла под оптужбама да је богатији Руси користе за избјегавање санкција наметнутих од стране Запада због рата у Украјини.

Драма на мору: Пројектил погодио британски брод?

Драма на мору: Пројектил погодио британски брод?

Но, још занимљивије, иако је ријеч о платформи формално регистрованој у Лондону, с чак пет милиона корисника, наводно се све "Вајрексове" трансакције воде кроз једно мјесто - Хрватску.

Ево како то функционише: богати Рус купује идентитет тзв. муле новца, односно личне податке Пољака, Чеха, Румуна, Естонца или Украјинца. Користећи његове податке, направи налог на мобилној апликацији "Вајрекс" и преко те апликације, под лажним идентитетом, подигне новац из Русије. Све ове трансакције иду преко загребачке фирме "Вајрекс диџитал" која се налази у пословници на Трешњевци.

Како изгледа операција?

Читаву ту операцију описала је непрофитна организација "Транспаренси интернешенел".

Прије десетак дана невладина агенција, која је у Русији проглашена непожељном, објавила је исцрпан истраживачки извјештај "Анонимност на продају: растуће црно тржиште криптомула", у којем разоткрива уиграну шему којом Руси и Бјелоруси избјегавају санкције и извлаче свој новац из Русије у Европу.

Шеф

Шеф "најсмртоносније војске на свијету" најавио појачану производњу муниције

Користе за то двије ствари: новчане муле - сиромашне Европљане који им продају своје личне податке и документе - и апликацију "Вајрекс". 

Апликација "Вајрекс", како наводе у извештају, послује преко хрватске филијале - фирме "Варекс диџитал д.о.о." из Загреба, гдје криптомјењачница Вајрекс усмјерава све своје "кључне услуге плаћања везане уз крипто у Уједињеном Краљевству и Европи".

О Вајрекс Диџиталу у јавности се није говорило. Иако фирма биљежи готово милијарду куна промета, према финансијским сервисима, ријетки знају да она уопште постоји. Дакле, "Вајрекс диџитал" фирма с двоје запослених у канцеларији на Трешњевци, води трансакције пет милиона глобалних корисника, више него што Хрватска има становника. Притом биљежи годишње приходе од 906.377.938 куна, односно око 120 милиона евра, пише Јутарњи лист.

"Боримо се против мула"

"Поносни смо на наш тим стручњака и предани смо увођењу додатних контрола које сежу и изван регулаторних захтјева, како бисмо се борили против "мула" рачуна и других злоупотреба на дарк вебу. Редовно сарађујемо с регулаторним тијелима РХ која су добро упозната с пословним моделом и успостављеним СПНФТ контролама унутар 'Вајрекса'. 'Вајрекс' ће наставити овај напредак у сарадњи с нашим бројним регулаторима широм свијета, у складу с растом и развојем глобалног крипто тржишта", рекли су из те фирме за Јутарњи.

Америка поново у страху од Кине: Рат око производње напредне генерације чипова

Америка поново у страху од Кине: Рат око производње напредне генерације чипова

Хрватска агенција за надзор финанцијских услуга (ХАНФА) је загребачку фирму у марту ставила под надзор, а у октобру им издала осам надзорних мјера, међу њима и ону да морају да осигурају "систем спријечавања прања новца и финансирања тероризма" који сада није адекватан.

- Утврђено је да систем за спријечавање и откривање прања новца и финансирања тероризма није сразмјеран величини, врсти, обиму и сложености њиховог пословања - одговорили су Јутарњем из Ханфе.

Осим тога, Ханфа је открила да управа "Вајрекс Диџитала" нема пребивалиште, нити је физички присутна у Хрватској, да у загребачкој канцеларији имају само двије особе које не успјевају адекватно пратити трансакције, те да су за потврде идентитета неких својих клијената користили само боравишну дозволу и возачку дозволу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)