Помоћ и Кијеву и Израелу

Шеф "најсмртоносније војске на свијету" најавио појачану производњу муниције

  • 03.12.2023. 13:29

Сједињене Државе ће у наредним годинама учетворостручити производњу артиљеријске муниције, будући да је сукоб у Украјини и сада на Блиском истоку исцрпио залихе, најавио је шеф Пентагона Лојд Остин.

"Током ове администрације, америчка производња артиљеријских граната неће се само повећати. Неће се само удвостручити. Учетворостручиће се", рекао је Остин и додао да је сукоб у Украјини указао на потребу за значајним улагањима у развој муниције.

Столтенберг: Будимо спремни за лоше вијести из Украјине

Столтенберг: Будимо спремни за лоше вијести из Украјине

"Дакле, у поређењу са буџетом за одбрану од прије само пет година, ми улажемо скоро 50 одсто више новца у муницију", додао је он.

Према његовим ријечима, Сједињене Америчке Државе су "најмоћнија земља на свијету" и могу да шаљу помоћ на неколико ратишта одједном, што укључује и Израел и Украјину. Вашингтон "неће дозволити да побједе Хамас или Путин", додао је Остин.

Кличко подржао Залужног: Украјинска војска је у ћорсокаку!

Кличко подржао Залужног: Украјинска војска је у ћорсокаку!

Остинови коментари у супротности су са ситуацијом на терену и изјавама других високих америчких званичника који упозоравају да Вашингтон нема довољно муниције да подмири потребе и Украјине и Израела.

У говору на Регановом националном одбрамбеном форуму у Калифорнији, Остин је оцијенио да "само једна земља на Земљи може да понуди тип лидерства који захтјева овај тренутак" а та земља је, према његовим ријечима - Америка.

"Сијвет који је изградило америчко руководство може да одржи само америчко вођство. Од Русије до Кине, од Хамаса до Ирана, наши ривали и непријатељи желе да подјеле и ослабе Сједињене Државе, и да нас одвоје од наших савезника и партнера", рекао је он.

Америка поново у страху од Кине: Рат око производње напредне генерације чипова

Америка поново у страху од Кине: Рат око производње напредне генерације чипова

"Америчка војска је најсмртоноснија борбена снага у историји човјечанства. И наставићемо тако. Не смијемо својим пријатељима, ривалима или непријатељима дати никакав разлог да сумњају у одлучност Сједињених Држава", закључио је Остин.

Пратите нас и путем Вибера