Требиње

Врхунски стручњаци из неколико земаља учествоваће на Самиту енергетике

  • Извор: АТВ
  • 11.03.2024. 13:48

Десет дана од почетка Самита енергетике у Требињу, према планираном програму, јасно је да ће ово, пето по реду окупљање стручњака из области енергетике, бити и по садржају и и по листи учесника најпотпуније и најразноврсније до сада. Своје учешће на седам панела и у пратећим разговорима “један на један “ потврдили су неки од најеминентнијих стручњака у научном и пословном сектору.

"Из године у годину настојимо да љествицу подигнемо на виши ниво. Тако ће бити и овог пута, јер смо се потрудили да окупимо што више врхунских стручњака из различитих области. Измећу осталог, учесници СЕТ-а моћи ће да чују ставове и мишљења директора чак седам електропривреда региона, и то на првом панелу на тему повезаности и сарадње електропривреда, који ће модерирати уважени професор др. Никола Рајковић. На овом панелу говориће и  Франческо Корбо, челни човјек Одсијека Енергије Европе за западни Балкан и Хрватску, при Европској банци за обнову и развој“, истакао је директор Самита енергетике Александар Бранковић.

Међу стручњацима  који ће говорити  о важним и актуелним темама у енергетском сектору,  су и бивши државни секретар за енергетику Републике Србије,  Јованка Атанацковић, која је сада државни менаџер за развој пројеката “CWP energy”, једне од највећих свјетских компанија која инвестира у обновљиве изворе енергије.

“Наравно да ће ту бити и водећи стручњаци из Енергетске заједнице, Наида Тасо и  Јасмина Трхуљ , дискутоваће се на тему тржишта електричне енергије. Морам поменути и  Јулију Сабо из “Aurora Energy research” , Слободана Латиновића из Ерсте банке из Беча, Милоша Младеновића из консултантске куће SEEPX. Углавном, потрудили смо се да из сваке области  имамо најбоље стручњаке који знају и имају шта да кажу  о одређеној теми”, најавио је Бранковић.

На једном од  седам панела расправљаће се и о сајбер-сигурности, гдје ће посебан гост бити Драган Давидовић,  директор “Касперски” за источну Европу, а ријеч је о водећој компанији у области сајбер - сигурности на глобалном нивоу.  

Једна од тема биће и гасификација и изградња гасних електрана, уз учешће Тимура Кисељева из “Gazprom Energo Holdinga” , Милана Терзића из “МЕТ групе” , и Александара Иванковића из “Оптима групе“, а о прозјумерима и законским рјешењима и управљању соларним електранама говориће министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Срђан Амиџић, стручњак за управљање обновљивим изворима енергије Жељко Марковић те власник компаније ЕТМAX , Синиша Максимовић.

Пети Самит енергетике у Требињу биће одржан од 20. до 22. марта, а очекује се присуство око хиљаду учесника и гостију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.