Više od 700 učesnika

Otvoren četvrti Samit energetike u Trebinju

  • Извор: АТВ
  • 22.03.2023. 19:21

Odgovori na ključna pitanja energetske budućnosti. 40 lidera u elektroindustriji iz zemalja regiona. Više od 700 učesnika. Sve to na Četvrtom samitu energetske budućnosti. Samit će doprinijeti stabilnosti energetike na Balkanu, poruka je iz ERS-a. To je, kaže Luka Petrović, prilika za regionalnu razmjenu iskustava i kreiranje zajedničkih planova.

"SET postaje reginalni događaj, najznačajniji skup stručnih ljudi iz oblasti energetike. Mislim da je veoma važno da iz svih kompanija, privrednih kolektiva, iz svih javnih institucija, preduzeća, donosioci odluka u regionu mogu da čuju devet panela, kvalitetnu raspravu", kaže Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Čulo se na SET-u da Srpska vidi veliku razvojnu šansu u energetici. Premijer kaže da treba da se izvrši ozbiljnije investiranje u prenos i distribuciju električne energije.

"Mi imamo danas već ugovorenih samo Elektorprivreda ima ugovorenih investicija preko 800 megavata sa perspektivom da u narednih godinu ili dve dođemo i do 1.000 mW", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Energetika je vodeća privredna oblast u Srpskoj. Na njoj se može dugoročno zasnivati njen ubrzani rast i razvoj, još je jedna od poruka. Trenutna vrijednost investicija u ovoj oblasti iznosi 2,4 milijarde KM.

"Sa sadašnjih 60% da realizacijom ovih projekata, mi dođemo u poziciju da obrnemo taj odnos i da imamo više i da imamo više o 60% energije koju ćemo proizvoditi iz zelenih izvora", kaže ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

"Podržavam Samit energetike u Trebinju. Cijenim da je Trebinje i Republika Srpska mapirana kao mjesto gdje se donose savremene energetske politike", kaže Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH.

Samo kao region možemo biti jači i napredniji. SET je, kažu iz Srbije, prilika za pronalazak ključnih pravaca razvoja regiona.

"Da će ovaj Samit iznedriti nova ključna rešenja ka zelenijoj budućnosti, ali i čistijoj budućnosti, ali na jedan stabilan, održiv, izbalansiran način", kaže direktor "Elektromreža Srbije" Jelena Matejić.

Čulo se na SET-u i da je Srpska jedini regionalni izvoznik električne energije. Izvozi oko 30% svoje ukupne proizvodnje koja će, poručeno je danas, biti stabilna i ubuduće.