Prijedorska regija

Zadovoljavajući prinos silažnog kukuruza

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2022. 12:23

Na području prijedorske regije počelo je ubiranje silažnog kukuruza, a prema prvim podacima sa terena prinos je zadovoljavajući.

Stručni saradnik u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Duško Komnenović rekao je Srni da su padavine na kratko odgodile ovaj posao.

"S obzirom na vremenske prilike prinos silažnog kukuruza je zadovoljavajući. Nadamo se da će farmeri imati dovoljno hrane za muzna grla", rekao je on.

Komnenović je naveo da će padavine povoljno uticati na merkantilni kukuruz ukoliko se radi o hibridima koji duže ostaju zeleni.

"Kod ovih hibrida će doći do retrovegetacije što će omogućiti bolje nalijevanje zrna i samim tim i bolji prinos", rekao je on.

Prema njegovim riječima, još je rano govoriti o prinosu kukuruza ali je sigurno da će na lošijim zemljištima biti umanjen za 30 odsto i više.

Komnenović je rekao da se ove godine na području prijedorske regije očekuje da prinos soje bude veći od prosjeka za ovo područje.

"Biljka vegetativno dobro izgleda i mahune su dobro popunjena te se očekuje prinos veći od prosjeka za naše područje", naveo je on.

On je rekao da soja sve više postaje interesantna poljoprivrednim proizvođačima s obzirom na to da ima dobru cijenu, a riječ je o kulturi koja popravlja strukturu zemljišta.

Na području prijedorske regije ove godine zasijano je između 16.000 i 17.000 hektara silažnog i merkantilnog kukuruza, te oko 1.500 hektara soje.

Тагови:
  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм