JU "Vode Srpske"

Redovna odbrana od poplava na Drini i Savi

  • Извор: АТВ
  • 21.01.2023. 11:01

Na svim vodomjernim stanicama u Republici Srpskoj, u subotu ujutro u 9.00 časova zabilježeno je opadanje vodostaja većih rijeka, osim na rijeci Savi gdje se bilježi porast vodostaja i dostizanje kota redovne odbrane od poplava na području Dubičke ravni i u Semberiji, navedeno je iz JU "Vode Srpske".

"Vode Srpske“ su u noći između petka i subote ukinule mjere vanredne odbrane od poplava na području Semberije pošto je vodostaj rijeke Drine na mjernoj stanici Radalj u Republici Srbiji opao ispod kote redovne odbrane od poplava (415 cm u 21:00 časova, 20. januara).

Trenutno su na snazi mjere redovne odbrane od poplava za poplavno područje Dubičke ravni koje su proglašene u petak popodne  pri vodostaju rijeke Save od 800 centimetara na vodomjernoj stanici Jasenovac u Republici Hrvatskoj, sa tendencijom daljeg rasta.

Na snazi su i mjere redovne odbrane od poplava za poplavno područje Semberije, sektori 1, 2 i 3, koje su proglašene u petak uveče pri vodostaju rijeke Save od 652 centimetra na vodomjernoj stanici Rača, sa tendencijom daljeg rasta.

Direktor "Voda Srpske" Miroslav Milovanović rekao je da u Semberiji uvedena redovna odbrana od poplava za rijeku Savu, čiji vodostaj blago raste, dok je Drina u blagom opadanju, pa je ukinuta vanredna i na snazi je redovna odbrana od poplava.

"Za rijeku Savu uvedena je redovna odbrana od poplava, vodostaj blago raste, nema veliku tendenciju rasta i ne očekuju se nikakvi problemi", naveo je Milovanović za Srnu.

On kaže da su institucije u Republici Srpskoj u situaciji velikih padavina odreagovale na vrijeme i da je sve na putu da se dobro završi.

"Koordinacija je bila nikad bolja nego ovog puta, sa hidroelektranama apsolutna, naša hidroelekrana `Višegrad` je odlično odradila svoj posao i komunicirala sa ostalim hidroelektranama", ocijenio je Milovanović.

Stanje vodostaja u subotu ujutro (21. januara): Drina (Radalj) u 9:00 časova – 430 cm; Ustava Janja u 7:00 časova – 510 cm * u opadanju; Sava (Rača) u 7:00 – 681 cm * u porastu; Sava (Jasenovac) u 6:00 časova – 818 cm * u porastu.