Три деценије од офанзиве

Митровдански дани тужни у Невесињу: Сјећања на битке и погинуле борце

  • Извор: АТВ
  • 08.11.2023. 19:20

Тужни су митровдански дани у Невесињу иако пролазе три деценије од двије офанзиве. Мук и тишину у тамошњој спомен соби данас би нарушили по који уздах и јаук. Погинули и ти тешки дани се не заборављају.

Јован Гутић каже да је изгубио брата.

"Немате ме шта питати ево видите све, овдје је мој брат. Немам шта причати то су тешки дани“, каже он.

Манојло Лозо је такође брата изгубио.

"Брат јединац ми је погинуо, прва жртва митровданске офанзиве. Како нису били тешки ту су се гранате сударале у зраку али некако се издржало морало се али ми је сада сваки дан све теже“, каже Лозо.

"Ево видите по овим сликама, све су то момци, ту су сви они најбољи остали. Емоције су тешке, ту имамо брата, имам зета и све је то потресно али ето шта ћете“, каже Ђуро Мишељић.

Посебно су данас бољеле сузе мајке којој су погинула два сина. Не дај Боже никоме, тако своју бол описује Милева, али каже осјећа и понос.

Аутобус ударио у кућу, интервенисала Хитна

Аутобус ударио у кућу, интервенисала Хитна

"Па сад ја не знам за себе а не тада, то је страшно преживјети, доживјети и носи се са тим, ево 31 годину, мислила сам да не могу три дана послије Милошеве смрти живјети а не 31 годину. То су муке то је живот на патњи великој“, каже мајка два погинула борца Милева Чабрило.

Вишеструко јачи непријатљ два пута је нападао Невесиње и Херцеговиу, прво 1992. а онда и 1994. Храбрости и јунаштва тих митровданских дана није фалило, данас у Невесињу не фали поноса.

"Ја мислим да су у тој бици ударени темељи Републике Српске и наше државности и установни правног оквира који је донио Дејтон три године касније“, каже начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић.

Само у двије митровданске офазиве погинулa су 64 борца. Невесињска бригада у темеље Српске је узидала 476 хероја зато су први одликовани орденом Немањића.

Стигли резултати налаза које је чекала цијела Хрватска

Стигли резултати налаза које је чекала цијела Хрватска

"Људи су прије свега дали своје ближње и домове а самим тим су градили Републику Српску. Дугујемо им велику захвалност“, рекао је министар борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић. 

"Ми имамо велику обавезу и дуг према нашој погинулој браћи да сачувамо Републику Српску“, каже предсједник БОРС-а Радан Остојић.

Митровданске свечаности у Невесињу трајале су два дана. Данас су служени литургија и помен, положени су вијенци а одржана је и свечана академија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина