Само што се није срушила

Потребна хитна реконструкција билећке библиотеке

  • Извор: АТВ
  • 18.09.2023. 09:56

Зграда билећке библиотеке само што се није срушила. Онако стару и дотрајалу докусурио је прошлогодишњи земљотрес. Цријеп виси о концу, зидови су испуцали па су неке просторије закључане јер нису безбједне.

"Библиотека је претпјела многа оштећења, неке просторије чак нису ни условне. Нас је посјетила комисија која је завела реферат о оштећења али новац нисмо видјели, нисмо добили ништа за помоћ у реконструкцији“, рекла је директор библиотеке "Владимир Гаћиновић“ Сања Бошковић.

Билећки челници виде руинирану библиотеку, али виде и потпуно празну општинску касу. Зато једино рјшење виде у донацијама.

"Мора се реконструисати, имамо пројекат од неких 580.000, то је цифра да би се могло довести у неко нормално стање. Имамо обећање да ће нам Србија, то јесте предсједник Вучић, и његова влада обезбиједити средства од неких 300.000 евра да се то уради“, рекао је начелник општине Билећа Веселин Вујовић.

И у библиотеци вјерују у помоћ институција Српске и Србије. Захвални су досадашњим донаторима којих је кажу било много, помагали су појединци, предузећа и угледни спортисти. Ипак, ништа то није довољно за нормалан рад.

"Тренутно што нам је најпотребније јесте да санирамо једну просторију коју смо користили за радионице и рад са малишанима, она није условна на нашу велику жалост јер ко зна како ради библиотека у Билећи зна да смо посвећени дјеци“, рекла је Бошковићева.

Ова зграда у центру Билеће старија је од једног вијека. Библиотека "Владимир Гаћиновић" је ту скоро 90 година, тренутно има више од 1.000 чланова који годишње плате симболичну чланарину од 10 марака.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина