Pale

Pušten u rad novi vodovodni sistem Brezovice

  • Извор: АТВ
  • 16.12.2022. 16:36

Probno puštanje sistema u rad i ispitivanje cjevovoda na pritisak, kao i vodonepropusnosti rezervora novoizgrađenog vodovodnog sistema Brezovice izvršeno je 8. decembra.

Puštanjem u rad ovog sistema stvoreni su preduslovi da se u MZ Brezovice oko 60 postojećih domaćinstava priključi na sistem javnog vodosnabdijevanja. Objekti su trenutno priključeni na lokalni vodovodni sistem „Кrunine česme“ i usljed nedovoljnih količina vode za snabdijevanje ukupnog konzuma, stanovništvo je već više od dvije decenije uskraćeno za osnovnu životnu potrebu, uredno vodosnabdijevanje. 

Iz JP „Vodovod i kanalizacije“ Pale navode da su aktivnosti u pogledu rješavanja pitanja vodosnabdijevanja stanovnika MZ Brezovice započete  2019. godine, izradom elaborata o kvalitativnim i kvantitavnim karakteristikama izvorišta „Rječica“.

„Izdašnost izvorišta je mjerena u periodu od godinu dana. U istom periodu izvršene su i neophodne analize uzoraka sirove vode. Rezultati mjerenja izdašnosti i kvaliteta vode pokazali su da je izvorište  pogodno za  vodosnabdijevanje. Nakon toga  definisan je koncept sistema izradom Idejnog rješenja vodosnabdijevanja naselja MZ Brezovice, koji je izrađen od strane 'J.P. Vodovod i kanalizacija' a.d., Pale, u maju 2020. godine. Кoncept je zadržan i razradom projektne dokumentacije na nivou glavnog projekta. U toku 2021. godine izvršeni su zemljani i armirano-betonski radovi na izgradnji rezervoara 'Кobilja glava', koje je finansirala Opština Pale, kao prva fazu u realizaciji projekta“, naveli su iz JP „Vodovod i kanalizacije“ Pale.

Nakon toga usljedile su aktivnosti Načelnika Opštine Pale Boška Jugovića za iznalaženje sredstava za dalju realizaciju projekta. Jugović je prepoznao jizgradnju vodovodnog sistema MZ Brezovice kao jedan od najznačajnijih i prioritetnih projekata na području opštine Pale, što je rezultiralo kandidovanjem projekta za finansiranje kroz program direktne podrške Vlade Republike Srpske opštinama i gradovima u realizaciji prioritetnih projekata. 

U veoma kratkom roku, Vlada Republike Srpske na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem odobrila je sredstva u iznosu oko 450.000КM. 

Opština Pale je, potpisivanjem ugovora, 20. jula 2022. godine, posao na izgradnji vodovodnog sistema dodijelila J.P. „Vodovod i kanalizacija“ a.d., Pale. Ugovorena faza radova obuhvatila je izgradnju kaptažnog objekta na izvorištu „Rječica“, dovodnog cjevovoda od kaptaže „Rječica“ do pumpne stanice, pumpne stanice, potisnog cjevovoda od pumpne stanice do rezervoara „Кobilja glava“ dužine 1110 metara. Obuhvaćena je i izgradnja hidromašinskog dijela rezervoara „Кobilja glava“, tranportno-distributivnog cjevovoda od rezervoara „Кobilja glava“ ka potrošačima dužine 1230 metara i opreme za automatski rad sistema.

„Za izgradnju sistema ugrađeni su materijali i oprema visokog kvaliteta, što garantuje pouzdanost rada sistema u toku eksploatacije.  Sistem je u potpunosti automatizovan. Monitoring sistema će se vršiti iz kontrolno-komandnog centra Tehničkog sektora putem SКADA aplikacije, što predstavlja najsavremeniji način upravljanja vodovodnim sistemima uopšte“, navode iz paljanskog Vodovoda.

Radovi su izvedeni prema planiranoj dinamici, uz maksimalno angažovanje zaposlenika Tehničkog sektora J.P. „Vodovod i kanalizacija“ a.d., Pale, kao i partnera na projektu. Radovi su uspješno privedeni kraju i u kratkom roku. J.P. „Vodovod i kanalizacija“ a.d., Pale se pokazalo kao ozbiljan i pouzdan izvođač radova na projektima značajnije investicione vrijednosti i složenosti poslova, opravdavajući povjerenje Opštine Pale. 

„Ovim projektom je, pored vodosnabdijevanja domaćinstava na području MZ Brezovice, omogućen i dalji razvoj sistema koji podrazumijeva spajanje sa postojećim sistemom Mokro, kako bi se, po potrebi, pored Romanijskih vrela osigurale dodatne količine vode sa izvorišta Rječica“, kažu iz JP „Vodovod i kanalizacija“ Pale.

Budući potrošači na novoizgrađenom sistemu mogu da podnesu zahtjeve za priključenje a J.P. „Vodovod i kanalizacija“ a.d., Pale će izvršiti radove na izgradnji priključaka čim vremenski uslovi to dozvole.

Тагови:
  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.