Načelnik Kozarske Dubice

Reljić: Situacija stabilnija, opštinske komisije prikupljaju podatke o šteti

  • Извор: СРНА
  • 12.12.2022. 12:44

Situacija na području opštine Kozarska Dubica je stabilna i vodostaji u obodnim kanalima više ne predstavljaju prijetnju, a opštinske komisije od danas prikupljaju podatke o šteti na stambenim objektima, poljoprivrednim usjevima i infrastrukturi, rekao je načelnik opštine Radenko Reljić.

Reljić je rekao da je nepovoljno to što je došlo do velikih odrona na dijelovima nasipa u Dubičkoj Ravni u dužini od 15 do 20 metara, ističući da je juče najavljena sanacija nasipa na tom području.

"Upućen je zvaničan zahtjev i Vladi i nadležnim institucijama Republike Srpske da se odobre interventna sredstva da bi se što prije sanirali vodozaštitni objekti", izjavio je Reljić novinarima.

On je naglasio da nasipi i kanali u stanju kakvom su sada ne smiju dočekati sljedeće proljeće jer bi stanovništvo bilo nezaštićeno.

Reljić je naveo da su tri opštinske komisije od danas na terenu, a da će zahtjevi za naknadu štete na stambenim objektima, poljoprivrednim usjevima i infrastrukturi biti upućeni Vladi Srpske koja će danas odobriti interventnu pomoć opštini Kozarska Dubica.

On je zahvalio premijeru Radovanu Viškoviću i Vladi Republike Srpske koja je reagovala brzo i odobrila interventnu pomoć.

"Uništeni su mostovi, nasipi, voda je odnijela puteve u brojnim selima i mi ćemo dio sredstava usmjeriti za sanaciju infrastrukture. Dobijam na stotine fotografija sa terena, na kojima se vidi da su putevi stvarno uništeni, pogotovo na pravcu prema Moštanici i knežičkom dijelu, gdje su bile bujice", precizirao je Reljić.

Reljić je naveo da se i danas prati vodostaj Une u gornjem toku, koji sada raste sporije, jedan centimetar na jedan čas, a da su sinoć iz preventivnih razloga zatvoreni otvori na gradskom keju i kod zelene pijace.

"Pratimo i vodostaj rijeke Save koji raste jedan do dva centimetra na čas, ali nas zabrinjava jer to podiže nivo rijeke Une i usporava oticanje njenih pritoka", rekao je Reljić i dodao da ohrabruje nešto povoljnija vremenska prognoza za naredne dane.

Saobraćaj je obustavljen na dionici magistralnog puta Kozarska Dubica - Kostajnica, u selu Vrioci, zbog visokog vodostaja Une, a tu dionicu mogu isključivo prelaziti teretna motorna vozila.