"Случај Вареш“

Због Британаца страхују за питку воду

  • Извор: АТВ
  • 24.01.2024. 19:17

Британска компанија "Адриатик Металс“ девастирала је природу, угрозила питку воду и биодиверзитете, а иза себе оставила пустош. Тврди то Хајрија Чобо, еколошки активиста из Какња.

О свему је јавно проговорила па су је Британци и тужили. Притиска се не боји. Каже, Британци је неће ућуткати јер је европско лицемјерје на примјеру Вареша и Какња постало неподношљиво. 

"Провлаче нама некакву зелену енергију, хоће да гасе наше термоелектране јер њима загађује ваздух, а истовремено нам доносе руднике тешких метала и то преко својих амбасадора који то подржавају, па ево и преко Кристијана Шмита. Некаква зелена енергија, а ми видимо само загађење“, каже еколошки активиста из Какња Хајрија Чобо.

Због загађења грађани у Какњу страхују за питку воду. Британци су рудник смјестили на територији Вареша, тик уз какањски извор питке воде. Никоме није свеједно. 

Хит објава полиције из Аустралије:

Хит објава полиције из Аустралије: "Маргот је покрадена, истражујемо"

Исти проблем и исто питање мучи око 37.000 становника Какња. Јавно снадбијевање водом је из отвореног водотока ријеке Буковице, а која настаје уливањем потока са подручја општине Вареш, мјеста на којем су Британци, чини се по сваку цијену, намирисали злато. 

Да је забринутост грађана оправдана признају и у какањском "Водоком“-у. И оне се плаше, кажу, како ће се британски рудник на територији Вареша одразити на питку воду у Какњу. Због тога све чешће раде анализе питке воде.

Свему смо озбиљно приступили. За сада је све уредно, увјеравају у "Водокому“. 

"Какањ са својом градском водоводном мрежом (којом управља јавно  предузеће), прије 'случаја Вареш', није имао нарочитих проблема са питком водом, као што, према посљедњим анализама, ни тренутно нема. Мишљења смо да би даље одређене активности (експлоатација, изградња погона, крчење шума итд.), могле додатно довести у опасност нормално функционисање постројења за прераду воде“, навели су из "Водоком-а“ Какањ.

Акције софтверског гиганта на историјском максимуму

Акције софтверског гиганта на историјском максимуму

Забринута је и локална власт у Какњу. Бојазан се појавила, кажу, када су грађевинске машине видјели у самим водотоцима. 

"Тада нам је био већи страх да се не деси хаварија на самој машини који би могао контанимирати нашу воду. Наша забринутост је и за сам квантитет, количину воде, коју имамо у тим изворима. Сама сјеча шума за потребе ове фирме, очекивали смо да ће се можда квантитет смањити“, рекао је начелник Какња Мирнес Бајтаревић.

А федерална влада је мимо прописа и без дозволе Правобранилаштва урадила пренамјену шумског земљишта. По Варешу и Какњу се шушка да све то заправо и има за циљ узурпацију земљишта. Све се гласније чује и то да су намјере странаца у БиХ, а које се тичу имовине, уствари само политичка кринка како би се дочепали богатства које скрива земљиште у ФБиХ, али и Републици Српској. 

"Случај Вареш“ прате бројни правни пропусти којим су власти у зеничко-добојском кантону и ФБиХ британској компанији дале концесију. А нама је британска компанија "Адриатик Металс“ дала обећање. Доставиће нам одговоре на постављена питања. То до закључења овог прилога нису урадили.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм