Kontaktirali smo jednog od njih

ATV istražuje: Ovako izgleda razgovor sa internet prevarantom

  • Извор: АТВ
  • 21.03.2023. 20:23

Česte poruke na Instagramu o kupovini kriptovaluta koje donose instant zaradu obične su prevare. Kao dokaz tome, javili smo se na jedan profil i stigli smo do čovjeka koji upravlja prevarom.

Razgovor je počeo jednostavno sa direktnom ponudom. Profil nema ispravno ime, nema detaljnijih podataka i sve ukazuje da je riječ o lažnom profilu.

Odmah po prihvatanju našeg zahtjeva dobili smo poruku u kojoj nam nudi ponudu za "rudarenje". Zarada brza i zajamčena, a kako drugačije?


Pravili smo se naivni da bi vidjeli u kom će pravcu razgovor otići.

Nakon nekoliko razmjenjenih poruka, dobili smo link. Taj link smo i provjerili na nekoliko stranica. U odgovoru nam je rečeno da je sajt koji je dostavljen "veoma povjerljiv", ali da su pronađne negativne reakcije.

Ubrzo nakon toga sačekali smo detaljniju analizu u kojoj nam je rečeno da sajt ima korisničku ocjenu 2.9 uz poruku "Da se sajt koristi za ucjenu".

Istražili smo sajt i nastavili razgovor.

Počeli smo sa logovanjem na sajt. Sve je bilo obična procedura do možda i onog konačnog. To je unos bankovnog računa i šifra kartice. Tu smo došli zapravo do kraja. Unijeli smo lažne podatke koji naravno nisu prihvaćeni.

Za ostalo smo koristili upute o upotrebi sajta, pa smo dostavljali fotografije sa interneta. Naravno, plašili smo se da će skontati o čemu je riječ, ali nije. Ostao je do kraja sa nama.


Za sve ostale poruke tražio je da mu se dostavi slika naslona, ali on je sve što mu je trebalo dobio na startu, a to je broj bankovnog računa i šifra.

To je potpuno dovoljno da se predate. Slikanjem i slanjem zaslona on se osigurava da ukoliko i ne nastavite dalje ima sve vaše podatke.

Do kraja nas je pitao jesmo li zaduženi i imamo li novca na računu i zatražio da se ponovo ulogujemo. Zašto? Zato što je dobio neispravne podatke koji nije mogao koristiti. Zato je pokušao još jednom provjeriti, ali kada smo napisali da je sve sumnjivo, on je samo nastavio tražiti sliku zaslona.

Na kraju je počeo uočavati pogrešne datume i postao je i on sumnjičav. Nakon toga je razgovor završen.