Sarajevo

BiH u vrhu liste po kriminalu: Strane kriminalne grupe se "ugnijezdile"

  • Извор: Независне
  • 03.08.2023. 07:31

Prema novoobjavljenom Globalnom indeksu organizovanog kriminala, koji se odnosi na 2021. godinu, BiH je zauzela šokantno 5. mjesto u Evropi, a u obrazloženju se navodi da su mafijaške grupe i kriminalne mreže, pa i strane kriminalne grupe, prisutne u BiH.

Ako nam je za utjehu, na neslavnoj listi gore od BiH su Srbija (druga pozicija) i Crna Gora (četvrta), dok je Hrvatska na 13. mjestu, a najteže stanje je u Rusiji, koja se našla na tronu ovog spiska.

Izvještaj je, inače, podijeljen u dva dijela: kriminalitet i otpornost, koji dalje tretiraju pitanja droga, kriminalnih aktera, pravosuđa, bezbjednosti itd.

Trgovina oružjem je naglašena kao značajan problem u BiH, u kojoj je u opticaju ostalo mnogo naoružanja iz devedesetih godina prošlog vijeka, što BiH čini jednom od vodećih zemalja u svijetu po pitanju legalnog i ilegalnog oružja u civilnom posjedu.

I to nije sve jer se, kako je u izvještaju naglašeno, BiH nalazi duž jedne od ruta krijumčarenja između velikih zemalja snabdjevača oružjem i zemalja odredišta oružja u Evropi.


Fudbalera ubio krokodil: Vukao tijelo rijekom

Fudbalera ubio krokodil: Vukao tijelo rijekom

Kada su u pitanju droge, BiH je targetirana kao važna tranzitna zemlja za heroin i kanabis za Evropu, s domaćom potrošnjom kanabisa i određenim uzgojem i proizvodnjom kanabisa i sintetičkih droga.

Istaknuto je da su mafijaške grupe u BiH u velikoj mjeri umiješane u trgovinu drogom, posebno heroinom, ali i šverc oružja.

Izvještaj takođe tretira i složenu političku strukturu i upravljanje Bosnom i Hercegovinom, što, kako je istaknuto, otežava njenim vlastima da se nose s ovim problemima.

Prema ovom izvještaju, BiH ima problema i sa trgovinom ljudima.

"BiH služi kao zemlja porijekla, tranzitna tačka i odredište (u manjoj mjeri) za trgovinu ljudima. Žrtvama se trguje uglavnom radi seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada. Građani BiH su često žrtve prisilnog rada u građevinskoj industriji i drugim sektorima u susjednim balkanskim i evropskim zemljama. Unutar zemlje ženama i djevojkama iz BiH se trguje radi seksualnog iskorištavanja u privatnim rezidencijama i motelima", navedeno je u izvještaju i istaknuto da je trgovina djecom, navodno, značajan problem i u porastu je.


Uznemirujuće otkriće na dnu velike plave rupe

Uznemirujuće otkriće na dnu velike plave rupe

Podsjetimo, u Strategiji za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH 2023-2026. godine, o kojoj su "Nezavisne novine" ranije pisale, između ostalog je upozoreno i na organizovane kriminalne grupe koje djeluju u BiH.

"U najvećem broju slučajeva domaći državljani javljaju se kao izvršioci, ali u posljednje vrijeme prisutan je trend da se državljani BiH pojavljuju i kao organizatori pojedinih faza realizacije aktivnosti nekog većeg kriminalnog lanca koji počinje i završava se van prostora BiH", naglašeno je u ovom dokumentu, prenosi portal "nezavisne.com".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм