Суђење за поплаве у Добоју

Ђурковић: ”Да је створена паника, људи би се подавили у аутима”

Ријека Босна пробила је насип на магистралном путу у Добоју пола сата након што је, по наредби бившег градоначелника Обрена Петровића, оглашена сирена за опасност.

То су испричали свједоци тужилаштва на наставку суђења Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу, оптуженима за изазивање опште опасности.

Исказе пред судом данас су дали бивши начелник ЦЈБ Добој Горан Ђурковић и некадшњи старјешина Ватрогасне јединице Славен Дујаковић, који си били и чланови Штаба за ванредне ситуације у Добоју. Обојица су навели да се, у вријеме поплава, Штаб састајао три пута током 14. и 15. маја 2014. године.

”Први састанак је одржан 14. маја и тада је одлучено да се ради насип код потока Лијешће на ушћу у Босну, а присуствовали су и Видаковић и Петровић. Састали смо се и 15. маја и тада је Командант штаба Петровић тражио да свира сирена за опасаност, али је већина чланова, међу којима сам и ја, била за то да, због панике, не свирамо тада узбуну, већ ујутро”, рекао је Дујаковић.

Суђење Обрену Петровићу: ”Нема свирања без одобрења градоначелника”

Суђење Обрену Петровићу: ”Нема свирања без одобрења градоначелника”

Појаснио је да је Петровић ујутро телефон тражио да се опет закаже сједница штаба и тада је предложено да свира сирена, која се огласила око осам часова. Тада је, како каже Дујаковић, донесена одлука да се дјеца врате из школе и вртића и да се евакуишу Домови за старије.

Ђурковић је рекао да је насип на магистралном путу пробијен око 8.30 часова.

”Нико није могао да претпостави да ће ријека Босна прећи тај пут. Пробијање тог насипа је кључно за поплаву града. Током ноћи 14. на 15. мај чланови штаба обилазили су насеља Усора и Макљеница и друга о извјештавали обавјештавали људе о извјесности поплаве. Грађани Придјела током ноћи су тражили евакуацију, а Видаковић је тражио ангажовање јединице за подршку  што је и учињено. Послали смо два чамца и евакуисали људе. Нисам знао да ће бити поплава”, рекао је Ђурковић.

Он каже да људи нису вјеровали да може доћи до такве поплаве, те да је на сједницама Штаба било ријечи о томе да се не ствара паника.

”Да је створена паника и да су сви људи нагрнули аутима, зачепили би град и пола би их се подавило у аутима”, истакао је Ђурковић.

Суђење за поплаву: Добојлије се распитивале зашто се не оглашавају сирене

Суђење за поплаву: Добојлије се распитивале зашто се не оглашавају сирене

Ватрогасац Бранко Букејловић присјетио се да су током ноћи на 14. и 15. маја 2014. интервенисали више пута у више насеља те да су спасили жену код парка када ју је понијела поплава.

”Ишли смо камионом и из парка је махала жена, а када је пришла камиону понијела је вода. Колега је изашао и након десет метара ухватио и увео у камион који се брзо угасио. Вода је брзо надирала па смо одлучили да изађемо на суво и отишли смо у бивши Дом ЈНА, гдје био и Петровић. Касније је по нас дошао чамац и сви смо евакуисани. Петровић је говорио да се прво извуку цивили и дјеца”, рекао је Бујекловић.

Свједокиња себе криви за смрт брата

Свједокиња себе криви за смрт брата

Зоран Стојановић, радник добојског "Водовода", испричао је да је ријека Босна расла 20 центиметара на сваких сат времена и да је прешла висину од шест метара у току ноћи и 15. маја ујутро. Ватрогасац Владимир Родић посвједочио је да је Ватрогасна јединица имала један чамац, али да нико није био обучен за спасавање на води.

”Старјешине нису дале да сами користимо чамац и уступали смо га Јединици за подршку МУП-а Републике Српске, а уз њих је ишао наш човјек”, рекао је Родић.

Према наводима оптужнице Петровић и Видаковић су пропустили да спроведу мјере и упозоре грађане на долазак поплавног таласа чиме су изазвали опасност за живот људи и имовине. Усљед тога је у поплавама у мају 2014. године погинуло 11 особа и причињена је огромна материјална штета.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина