Шид

Хранитељ 6 година силовао штићеницу

  • Извор: Телеграф
  • 28.11.2023. 19:40

Мирко М. (64) из Шида осуђен је на 11 година и шест мјесеци затвора јер је пуних шест година силовао штићеницу М. В. (23), која му је, као хранитељу, била повјерена на старање.

За тај случај шира јавност је сазнала 2019. године, када је М. В. похађала трећи разред средње школе и пожалила се радници Центра за социјални рад, која је одмах алармирала полицију.

Тада је откривено да је дјевојчица живјела хорор, а истрага је утврдила да ју је Мирко М. први пут сексуално злостављао када је имала само 11 година.

Велико захлађење захватило Европу, код нас најављен преокрет

Велико захлађење захватило Европу, код нас најављен преокрет

Оптужени је покушао да склопи споразум о признању кривице и по том споразуму је требало да буде осуђен на годину дана кућног затвора, што је Основни суд у Шиду одбио. Тада је случај преузело Више јавно тужилаштво у Сремској Митровици, које је крајен 2021. године подигло оптужницу за кривична дјела недозвољене полне радње и силовање, што је, напосљетку, довело до првостепене пресуде на 11 и по година.

Тјерао је да га додирује

Дјевојчица се обратила радници Центра за социјални рад која се бави помагањем жртвама сексуалног злостављања када више није могла да трпи све што јој се дешавало. Она се радници центра повјерила и рекла да ју је старатељ од најранијег дјетињства тјерао да га додирује по полном органу и говорио да "све добре дјевојчице то раде", као и да јој је, као награду, након злостављања увијек куповао играчку.

АТВ открива детаље акције

АТВ открива детаље акције "Кар гејм": Ухапшен Перо Лопов

Како су године пролазиле, дјевојчица је постајала све свеснија ужаса у ком живи, а "подмићивање" играчкама замијениле су отворене пријетње. Хранитељ јој је говорио да "никада ником не сме да каже шта се дешава у њихова четири зида".

Мирко је тражио је од М. В. да га додирује по тијелу, причајући јој како ће се тако још више зближити и постати као прави отац и кћерка и како ће је још више вољети уколико буде послушна и буде радила све што јој он нареди.

Временом је малтретирање постало чешће, а онда је отишао и корак даље - почео је да је додирује по целом тијелу.

Како је тада испричала радницима Центра за социјални рад, све вријеме је ћутала због страха за своју будућност и живот у неизвесности, без дома и породице.

Бескућник добио на лутрији, услиједила драма када је хтио подићи новац

Бескућник добио на лутрији, услиједила драма када је хтио подићи новац

М. В. је смогла снаге да пријави злостављање тек када је напунила 18 година. Она је тада кришом изашла из куће и отишла код другарице која јој је пружила подршку да оде Центар за социјални рад и исприча шта се дешавало иза затворених врата хранитеља Мирка.

Мирко М. је након хапшења задржан 48 сати у полицији, а након истека зафржавања саслушан је код дежурног тужиоца и пуштен да се брани са слободе. Дјевојчица је одмах пребачена у другу хранитељску поросдицу, а њему је обустављено рјешење и тиме му је забрањено да се икада више бави хранитељством.

ЕУ објавила мапу с критичним подручјима, међу њима и БиХ

ЕУ објавила мапу с критичним подручјима, међу њима и БиХ

Осумњичени хранитељ је, након саслушања у тужилаштву, признао да је сексуално злостављао штићеницу и потписао споразум кривице. Тада му је одређена казна од годину дана кућног притвора. Али, због реаговања јавности, која је осудила ову казну сматрајући да није адекватна, њему је Основни суд у Шиду напосљетку одбио споразум о признању кривице.

Тешко поднијела суђење

Иако од 18. године више није била у хранитељству Мирка М, сваки сусрет са њим је у М. В. будио нелагоду, те су јој суђења изузетно тешко пала.

Вјетар умало преврнуо крузер у Бококоторском заливу

Вјетар умало преврнуо крузер у Бококоторском заливу

- Моја клијенткиња сваки пут када се близи суђење осјећа страх, што је и разумљиво јер је годинама, као дијете без родитељског старања, била изложена сексуалном злостављању управо свог хранитеља. Због свега што јој се догодило треба јој много снаге да настави живот даље, уколико је то уопште могуће, а овако дугачки судаки поступци не иду у прилог томе - рекла је раније за Telegraf.rs Маја Атанасковић, адвокат жртве и додала да је овде реч о секундарној виктимизацији жртве јер све изнова проживљава.

Психолози који су пратили случај у свом извештају су навели да девојка "тешко подноси суђења и да због свега тога долази у стање депресије".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)