Открио их Скај

Лубура и Рогуљић негирали кривицу за кријумчарење бјегунца са Интерпол потјернице (видео)

Некадашњи високи функционер МУП-а Републике Српске Недељко Лубура и Бојан Рогуљић, син познатог бањалучког бизнисмена, у Суду БиХ негирали су кривицу по оптужници за кријумчарење људи.

Лубура и Рогуљић су пред судијом за претходно саслушање Весном Јасенковић кратко навели да нису криви. Почетак суђења биће им заказан у року од мјесец дана.

Тужилаштво БиХ Лубуру и Рогуљића терети да су у децембру 2020. године незаконито преко границе превезли Ивана Мијатовића, који се налазио у Љубљани, знајући да се ради о бјегунцу од правосуђа Црне Горе за којим је била расписана Интерпол потјерница због покушаја убиства.

Бјегунац имао неважећи документ

Лубура је дјело починио у вријеме док је радио као начелник Јединице за професионалне стандарде, Служба за заштиту интегритета и законитости у раду МУП-а Републике Српске и оптужен је за кривична дјела кријумчарење људи и злоупотреба службеног положаја, док се Рогуљић терети за кријумчарење људи.

У оптужници се наводи да су се Лубура и Рогуљић у првој половини децембра договорили да ће преко границе превести Мијатовића, који је имао фалсификовану путну исправу БиХ. Како би реализовао договор Лубура је 11. децембра 2020. године преко овлаштених особа у МУП-у Српске, који имају приступ бази података ИДДЕА, извршио провјере и утврдио да је документ који је Мијатовић имао неважећи. То је јавио Рогуљићу, који је преко Скај апликације све пренио Мијатовићу, те договорио на који начин ће га пребацити у БиХ.

Контролу избјегли помоћу трептача 

Лубура је потом обезбједио службени аутомобилом МУП-а Српске ”рено меган”, са затамњеним стаклима и уграђеним трептачима, с којим су 16. децембра 2020. отишли по Мијатовића у Словенију. Док су путовали Рогуљић је преко Скаја јављао Мијатовићу гдје се налазе и договорио мјесто сусрета у Љубљани. Исти дан су кренули назад и око 20 часова су стигли на гранични прелаз Градишка.

”Лубура је возио ”меган” и држао је упаљене трептаче дајући до знања полицијским службеницима Граничне полиције БиХ да се ради о службеном возилу у којем се налазе службена лица, због чега при уласку у БиХ нису контролисани. Тиме су Мијатовићу омогућили да избјегавањем граничних контрола уђе у БиХ, чиме су му прибавили корист”, наводи се у оптужници.

Оптужен за шверц 100 килограма дроге

Мијатовић је касније напустио БиХ. Ухапшен је 13. јуна 2023. године по налогу Специјалног државног тужилаштва Црне Горе због сумње да је умијешан у шверц 100 килограма кокаина, заједно са предсједником Општине Будва Милом Божовићем који је ухапшен два мјесеца раније. У том предмету је у септембру прошле године подигнута оптужница на којој се осим њих двојице налазе још и наводни вођа кавачког клана Радоје Звицер, те још 18 особа међу којима су бројни бивши црногорски полицајци.

Фото/видео: Суд БиХ


Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.