Суд БиХ

Лубури и Рогуљићу три године затвора!

Суд БиХ осудио је некадашњег високог функционера МУП-а Републике Српске на двије, а Бојана Рогуљића на годину дана затвора и новчану казну од 10.000 КМ због кријумчарења људи, односно бјегунца са Интерпол потјернице.

Пресуда је изречена након што су Лубура и Рогуљић са Тужилаштвом БиХ склопили споразум о признању кривице, који је суд прихватио.

”Оптужени су након размотрених доказа тужилаштва, у присуству својих адвоката, потписали су споразуме о признању кривице те у потпуности признали одговорност за кривична дјела за која их терети оптужница Тужилаштва БиХ, након чега су осуђени у Суду БиХ”, саопштило је Тужилаштво БиХ.

Тужилаштво БиХ Лубуру и Рогуљића терети да су у децембру 2020. године незаконито преко границе превезли Ивана Мијатовића, који се налазио у Љубљани, знајући да се ради о бјегунцу од правосуђа Црне Горе за којим је била расписана Интерпол потјерница због покушаја убиства.

Лубура и Рогуљић негирали кривицу за кријумчарење бјегунца са Интерпол потјернице (видео)

Лубура и Рогуљић негирали кривицу за кријумчарење бјегунца са Интерпол потјернице (видео)

Лубура је дјело починио у вријеме док је радио као начелник Јединице за професионалне стандарде, Служба за заштиту интегритета и законитости у раду МУП-а Републике Српске и оптужен је за кривична дјела кријумчарење људи и злоупотреба службеног положаја, док се Рогуљић терети за кријумчарење људи.

У оптужници се наводи да су се Лубура и Рогуљић у првој половини децембра договорили да ће преко границе превести Мијатовића, који је имао фалсификовану путну исправу БиХ. Како би реализовао договор Лубура је 11. децембра 2020. године преко овлаштених особа у МУП-у Српске, који имају приступ бази података ИДДЕА, извршио провјере и утврдио да је документ који је Мијатовић имао неважећи. То је јавио Рогуљићу, који је преко Скај апликације све пренио Мијатовићу, те договорио на који начин ће га пребацити у БиХ.

Лубура је потом обезбједио службени аутомобилом МУП-а Српске ”рено меган”, са затамњеним стаклима и уграђеним трептачима, с којим су 16. децембра 2020. отишли по Мијатовића у Словенију. Док су путовали Рогуљић је преко Скаја јављао Мијатовићу гдје се налазе и договорио мјесто сусрета у Љубљани. Исти дан су кренули назад и око 20 часова су стигли на гранични прелаз Градишка.

”Лубура је возио ”меган” и држао је упаљене трептаче дајући до знања полицијским службеницима Граничне полиције БиХ да се ради о службеном возилу у којем се налазе службена лица, због чега при уласку у БиХ нису контролисани. Тиме су Мијатовићу омогућили да избјегавањем граничних контрола уђе у БиХ, чиме су му прибавили корист”, наводи се у оптужници.

Мијатовић је касније напустио БиХ. Ухапшен је 13. јуна 2023. године по налогу Специјалног државног тужилаштва Црне Горе због сумње да је умијешан у шверц 100 килограма кокаина, заједно са предсједником Општине Будва Милом Божовићем који је ухапшен два мјесеца раније. У том предмету је у септембру прошле године подигнута оптужница на којој се осим њих двојице налазе још и наводни вођа кавачког клана Радоје Звицер, те још 18 особа међу којима су бројни бивши црногорски полицајци


Пратите нас и путем Вибера