Akcija policije

Uhapšeni Nedeljko Lubura i Bojan Roguljić

  • Извор: АТВ
  • 11.08.2022. 19:07

Nedeljko Lubura visoki funkcioner MUP-a Republike Srpske i Bojan Roguljić uhapšeni su u Banjaluci. Od jutros je policija pretresala objekte koje koriste osimnjičeni. Pripadnici Žandarmerije sa dugim cijevima opkolili su motel „Bomi“, i „Jezero“ koji su u vlasništvu porodice Roguljić.

Pod opasadom je bila i njihova porodična kuća. Niz je krivičnih djela koja se uhapšenima stavljaju na teret. Organiziovani kriminal, pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela ali i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja. Ono što je javnost šokiralo jeste da je pao dugogodišnji pripadnik MUP-a Srpske Nedeljko Lubura. Posebno jer je  u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a Srpske. Biće suspendovan i protiv njega će biti sporveden unutrašnji postupak. 

Sumnjiči se da je pomagao osumnjičenom licu nakon izvršenog krivičnog djela. Nezvanično, Lubura I Roguljić, su pomogli u skrivanju Crnogorca koji je na Interpolovoj potjernici. Navodno je u BIH ušao u gepeku automobila. 

"Policijski službenici MUP-a Republike Srpske lišili su danas slobode lica inicijala B.R, i N.L.  zbog osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela. Takođe jedno od lica je policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpskem isti će biti suspendovan i potiv njega će biti podnesen zahtjev za sprovođenje unutrašnjeg postupka", kaže Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske.

Hapšenja su vršena po nalogu bh tužilaštva. Nakon kriminalističke Lubura i Roguljić  obrade biće spovedeni u tužilaštvo nakon čega će ih ispitati tužilac posebnog odjeljenja za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.I današnje hapšenje realizovano je u saradnji sa Europolom.

"Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i donijeti oduku o daljim aktivnostima. Tužilaštvo BiH će u narednom periodu zajedno sa policijskim partnerskim institucijama staviti fokus na intezivno procesuiranje koruptivnih djela visoke korupcije u kojima se vrši zloupotreba policijskih kapaciteta i institucija BiH, za izvršenje krivičnih djela i sticanje nezakonite imovinske koristi", kažu u Tužilaštvu BiH.

Uhapšeni pripadnik MUP-a Srpske Nedeljko Lubura ranije je bio načelnik Sektora kriminalističke policije nekadašnjeg Centra javne bezbjednosti Banja Luka. Nakon toga bio je I načelnik Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma. 

U trenutku hapšenja bio je u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a Srpske,baš onoj koja bi trebalo da se pobrine da policajci časno rade svoj posao.