Отишао на допуст и није се вратио

Мицанов бијег отворио бројна питања: Kо може пустити двоструког убицу из затвора

  • Извор: Аваз
  • 22.09.2023. 21:49

Бијег двоструког убице Алексе Мицана из зеничког затвора, односно његов недолазак с допуста и накнадно хапшење, узнемирио је јавност у БиХ, те отворио бројна питања, и то како је могао уопште добити допус, и те ко му га је одобрио.

Закон о извршењу санкција Федерације БиХ је ту јасан и децидан. Сваки осуђеник, па и вишеструки убица, има право на допуст под одређеним условима, а одлуку о томе доноси управник, односно директор KПЗ у којем издржава казну. Ствар је процјене менаџмента KПЗ хоће ли одобрити поједином осуђенику ову погодност.

Одбјегли затвореник: Ухапшен двоструки убица Алекса Мицан!

Одбјегли затвореник: Ухапшен двоструки убица Алекса Мицан!

Понашање осуђеника

– Ванзаводске погодности, на приједлог микротима који је састављен од чланова свих сектора који изравно учествују у раду с осуђенима, одобрава директор Завода сходно Закону о извршењу кривичних санкција ФБиХ. Понашање сваке осуђене особе која је издржала законом прописани омјер за одобравање ванзаводских погодности се разматра на састанку микротима. Уколико осуђена особа показује примјерено понашање, не чини неке преступе, активно учествује у преодгоју и има позитивно мишљење надлежне полицијске станице о утицају на друштвену средину и исказује друге позитивне квалитете, микротим ће предложити директору одобравање изванзаводских погодности, конкретно осуђене особе – објаснио је директор Kазненопоправног завода Бусовача, Емил Велта.

Навео је да се, приликом одобравања погодности, мишљење надлежног полицијског тијела и надлежних служби за социјалну заштиту узима у обзир, али то није искључиви услов за одобравање допуста. 

– Свака осуђена особа је подложна одговорности, а за посљедицу може имати губитак ванзаводских погодности. Невраћање с допуста у року од 24 часа по истеку одобрене погодности, без одговарајућег и по могућности претходног оправдања, сматра се бјекством. Погодности се не смију користити ван територија БиХ – каже Емил.

Обавезан надзор

Надзор над осуђеном особом приликом кориштења допуста обавезан је за особе осуђене до 10 година затвора за кривична дјела геноцид, ратни злочин, злочин против човјечности, тероризам, неовлаштени промет опојних дрога, те за особе осуђене на казну затвора дужу од 10 година без обзира на врсту кривичних дјела, алкохоличаре, зависнике од дрога и вишеструке повратнике.

– Надзор врши полицијска станица. Ми о сваком изласку наведених особа полицијској станици према мјесту његовог пребивалишта достављамо обавијештење када он користи те погодности. Имају погодности које користе у граду, то је један дан према мјесту сједишта завода у којем служе затворску казну – објашњава Емил.

Потврђено за АТВ: Пронађена Марија Спаић!

Потврђено за АТВ: Пронађена Марија Спаић!

Затвореници могу добити слободно кретање у граду на 24 часа или на пет часова, допуст од шест дана у току једне календарске године, те допуст од седам дана у току једне године издржавања казне у случају тешке болести или смрти ужег члана породице, елементарних непогода и тешких социјалних случајева. Могу тражити и два дана у току једне године за вјерске празнике, за сваки државни празник слободно кретање до један дан у току једне године и годишњи одмор у кругу породице.

Осуђеници могу поднијети жалбу омбудсману за људска права и Федералном министарству правде уколико имају примједби на рад Управе KПЗ, као и ако не добију погодности.

Морају издржати половину казне

Особама осуђенима на казну затвора до десет година за кривично дјело геноцид, злочин против човјечности, ратни злочин и тероризам, неовлаштена производња и промет опојних дрога, спречавање повратка избјеглих и расељених особа, те свим особама осуђеним на казну затвора дужу од десет година, без обзира на врсту кривичног дјела, алкохоличарима и зависницима од дрога и вишеструким повратницима, кориштење ванзаводских погодности може се одобрити тек након издржане једне половине затворске казне.

Дјевојчица која је хоспитализована нема име нити ЈМБГ

Дјевојчица која је хоспитализована нема име нити ЈМБГ

Осуђени на казну до 10 година могу добити допуст након издржане једне трећине казне, а остали након издржане четвртине.

“То ми је ван памети”

Адвокат Сенад Kрехо, који је некада био и судија, сматра да убици не треба давати допуст, пише Аваз.

– Људски говорећи, то ми је ван памети. Познато ми је да све мора проћи одређену процедуру. Директор даје одобрење за допуст на бази провјере у полицији по мјесту пребивалишта, пријети ли му ко или не, може ли бити одмазде. Све они то провјере. Неће га пустити ако зна да му је убио брата, а он га пушта на одмор или на викенд. Мени је то ван памети, али они кажу ресоцијализација, мора једном изаћи, па добро, али и ми смо нормални људи, док неко не “преврне” због разноразних фактора или узрока. Али, ипак, ако је двоструки убица, људски, не иде ми то у главу – каже Kрехо. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!