Савјет министара БиХ

Министарство правде: О покретању поступка у вези са Мишковићем одлучује мјеродавни Суд

  • Извор: СРНА
  • 22.11.2023. 13:24

Министарство правде у Савјету министара БиХ није примило захтјев надлежне правосудне институције у БиХ за пружање међународне правне помоћи у вези са случајем бјекства осуђеног педофила Ивице Мишковића у Хрватску, речено је Срни у овом министарству.

Из Министарства правде истичу да је увидом у информациони систем за управљање предметима и документима овог министарства утврђено да предмет у вези са бјекством Мишковића у Хрватску није примљен.

"Имајући у виду да је Министарство правде само централно тијело везе у поступцима пружања међународне правне помоћи, о евентуалном покретању неког поступка одлучује искључиво мјеродавни суд или тужилаштво у БиХ и информацију о томе може дати суд који је донио пресуду или затворска институцији, ако је наведена особа издржавала казну затвора", појаснили су из Министарства правде.

Ивица Мишковић шетао у близини вртића, дошао и у редакцију хрватског портала

Ивица Мишковић шетао у близини вртића, дошао и у редакцију хрватског портала

Из Министарства наводе да ће, уколико приме било какав захтјев мјеродавног правосудног тијела у БиХ за пружање међународне правне помоћи према замољеној држави, јавност о томе бити правовремено информисана.

МУП Републике Српске у сарадњи са хрватским колегама лоцирало је у Хрватској Ивицу Мишковића, који је побјегао из Основног суда у Бањалуци 7. новембра, након што му је изречена четворогодишња казна затвора за тешко злостављање дјевојчице.

Загребачка полиција саопштила је да након лоцирања Мишковића није било основа за његово даље задржавање, односно хапшење с обзиром на то да је и хрватски држављанин.

Из загребачке полиције су истакли да, према одредбама Устава Хрватске, хрватски држављанин не може бити изручен другој држави, осим кад се мора извршити одлука о изручењу или предаји донесена у складу са међународним уговором или правном тековином ЕУ. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.