Ивица Мишковић

Одбјегли педофил гостује у хрватским медијима

  • Извор: АТВ
  • 24.11.2023. 20:14

Након што је илегално прешао границу БиХ и стао на тло Хрватске чији је држављанин, одбјегли педофил Ивица Мишковић слободно је ушетао у једну од телевизија и чак стао пред камере. Док у Граничној полицији БиХ и даље скривају како је могуће да им је промакне осуђеник без докумената, одговоре са слободе дао је лично бјегунац неправоснажно осуђен за обљубу дјетета на четири године затвора.

"У суду сам био, искочио кроз прозор и побјегао. Границу сам прешао бициклом, на црно, до Новог сам возио, ишао сам на Приједор, па у Двор, тамо сам прешао", рекао је Ивица Мишковић.

Питањима откуд му бицикл за бијег и да ли су Мишковићеве тврдње о преласку границе истините, у БиХ се нико није ни бавио. 

Како АТВ сазнаје, против два радника Судске полиције у бањалучком Основном суду, осим дисциплинског поступка, покренута је и истрага о кривичној одговорности због утврђивања пропуста при обезбјеђивању Мишковића док је чекао рјешење о притвору.

За сада, нема наде да осуђеник заврши иза решетака, јер Основни суд још није обавијестио Министарство правде БиХ, које би евентуално затражило реаговање надлежних у Хрватској.

И све то, јер је Мишковић успио да побјегне Граничној полицији БиХ прије него што је и сачињен писани отправак пресуде. 

"Увидом у информацијски систем Министарства правде БиХ утврђено је да овај предмет не пролази нашу евиденцију, односно, до данас није запримљен. Имајући у виду да је Министарство правде само средишње тијело везе у поступцима пружања међународне правне помоћи, о евентуалном покретању неког поступка одлучује искључиво мјеродавни суд или Тужилаштво у БиХ", наводе из Министарства правде БиХ.

С обзиром на то да је Мишковић одбјегли хрватски држављанин и да пресуда која му је изречена није правоснажна, још нема начина да буде изручен БиХ. Правници тврде да је у том случају једино могуће Хрватској предати комплетан предмет.

"Сигуран сам да постоји начин да се кривично гоњење уступи Хрватској, ако он тамо остане. Уколико он има држављанство Хрватске, у тој варијанти, њима ће евентуално наше Тужилаштво морати да уступи гоњење. То је прилично спор процес", каже Милош Стењвановић, правник.

Министар спољних послова БиХ признаје да је крајње вријеме да се уреди област изручивања осуђених између БиХ и Хрватске, док хрватски министар први пут чује да му пресуђени педофил хода главним градом. 

"Имате бјегунце и с једне и с друге стране. Користи се тај правни ваукуум, да се се они које тражи хрватско законодавство сакривају у БиХ и обрнуто. То је апел за нас политичаре, да се такве ствари билатерално рјешавају", каже Елмедин Конаковић, министар спољних послова у Савјету министара.

Ивица Мишковић 7. новембра осуђен је неправоснажно на четири године затвора због обљубе малољетнице, а одмах након изрицања пресуде је и побјегао кроз прозор суда. У бијегу су га забиљежиле и камере наше телевизије, након чега му се изгубио траг у БиХ. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм