Врховни суд РС

Одлежала убиство мужа, сад јој се суди за убиство мајке

Рамза Карајчић (65) из Козлука код Зворника, која је одлежала петогодишњу казну затвора јер је будаком убила мужа Рамадана Карајчића, поново се нашла пред Врховним судом Републике Српске, али сад због тешког убиства мајке Намке Кокић (83), коју је сјекиром изударала по глави.

Неправоснажном пресудом Окружног суда у Бијељини Рамза је за убиство мајке осуђена на 12 година затвора, али та пресуда није задовољила ни тужилаштво, ни одбрану који су уложили жалбе.

Тужилаштво је од Врховног суда Републике Српске данас затражило да Карајчићевој повећа казну и да је осуди на дуготрајни затвор. С друге стране одбрана сматра да за то нема основа и тражила је да се Карајчићева ослободи оптужбе или да се првостепена пресуда укине и поступак врати на ново суђење.

На жалбеном рочишту републички тужилац Махмут Шврака у судници је кратко навео да је жалба поднесена због одлуке о кривично-правној санкцији, односно прениске казне.


Određen pritvor Ramzi Karajčić koja je majku ubila sjekirom

Određen pritvor Ramzi Karajčić koja je majku ubila sjekirom

"У цјелости подржавам све наводе из писмене жалбе Окружног јавног тужилаштва у Бијељини", кратко је рекао Шврака.

Душан Марјановић, бранилац Карајчићеве, истакао је да је жалбу поднио из свих жалбених разлога, односно битних повреда одредаба кривичног поступка, погрешно утврђеног чињеничног стања у првостепеној пресуди, али и због висине изречене казне коју сматра престрогом.

"Нећу понављати и читати наводе из писане жалбе, али очекујемо да се жалба одбране уважи и да се Рамза ослободи оптужбе или да се првостепена пресуда укине и предмет врати на ново суђење", рекао је Марјановић.

Рамзино поновно појављивање пред Врховним судом РС није промакло ни предсједнику вијећа судији Вељку Икановићу, који је оптужену кратко упитао: "Рамза, колико се ми дуго нисмо видјели?", алудирајући да је већ радио на предмету када је осуђена за убиство мужа.

"То је било прије неких седам-осам година", кратко је одговорила оптужена.

Majku ubila sjekirom, prije 11 godina presudila i suprugu

Majku ubila sjekirom, prije 11 godina presudila i suprugu

Оптужницом, Карајчићева се терети да је мајку убила 25. августа 2020. године у кући у Козлуку, у којој су заједно живјеле. У оптужници се наводило да се ради о свирепом убиство, а као мотив се помињу помињу несугласице које су мајке и ћерка имале. Наводи се да је Рамза због тога мајку оборила на под у ходнику куће, а затим је отишла у собу, у којој је држала мању секиру, дугачку 46 центиметара са сјечивом од 11,5 центиметара.

"Док је старица лежала на леђима оштрицом сјекире задала јој је пет удараца у главу у пређелу очију. Нанијела јој је смртоносне повреде у виду засјека, прелома чеоне кости, носних костију, нагњечења мозга... Те повреде су проузроковале велику физичку бол и патњу оштећене, усљед који је на мјесту остала мртва", наводи се у оптужници.

Рамза је након убиства сама отишла у Полицијску станицу у Козлуку и пријавила је шта је учинила, након чега је ухапшена. Одбрана је током суђења тврдила да је убиство почињено у стању битно смањене урачунљивости, у стању афекта и гњева, јер је мајка често ударала Рамзу штапом, вријеђала је и слично. Чак су помињали и могућност самоодбране.

Иначе, Рамза је 30. јуна 2009. године убила свог мужа Рамадана Карајчића (52), кога је затукла са 41 ударцем будаком по глави и грудима, док је лежао на каучу. Осуђена је на пет година затвора, а у пресуди се наводило да је на страни оптужене био низ олакшавајућих околности. У обзир је узета чињеница да је њихово троје дјеце није кривило за злочин, јер је Рамадан наводно често знао да је малтретира физички и психички.


Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.