Најавио убиства

Откривене поруке које је Урош послао мало прије масакра: Изгорио сам

  • Извор: Курир
  • 22.02.2024. 22:05

Урош Б. (22) који је оптужен да је 4. маја прошле године, у селима Дубона и Мало Орашје, убио девет особа и ранио њих 13, оружје за које је рекао да је у посједу његовог оца, показивао је свом другу још 2022. године.

Тај младић саслушан је у Вишем јавном тужилаштву у Смедереву током истраге за масакр који је Урош Б. починио и том приликом је открио да је осумњичени често показивао оружје које је поседовао, али и да је пуцао у џак и тако вјежбао.

У Вишем јавном тужилаштву у Смедереву саслушан је и друг Уроша Б. који је говорио о њиховом познанству, али и открио детаље о оружју које је Урош Б. посједовао.

"Ја живим у Београду, а Уроша сам упознао 2022. године током љета, мислим да је био крај јула мјесеца, у Херцег Новом. Био сам на љетовању са својим другом и том приликом смо упознали Уроша. Он је био у друштву које је конзумирало алкохол, а имајући у виду да није пио, њему је више одговарало да буде у мом друштву. По повратку, чули смо се преко телефона и ја сам отишао сам код Уроша у Дубону гдје смо говорили о моторима“, навео је овај свједок.


Мајка убијене дјевојчице се обратила родитељима дјечака убице

Мајка убијене дјевојчице се обратила родитељима дјечака убице

Током 2022. године, према ријечима овог младића, често су се виђали.

"Преспавао би у Београду некада код мене када би радио на грађевини, а ја сам му пронашао и посао у Њемачкој преко зиме, гдје је остао три мјесеца. Док је био у иностранству, сваки дан смо се чули, никада није исказивао незадовољство. Знам да се са мајком често чуо телефоном, мој утисак је да са мајком био близак. Често сам знао и ја да одем код њега у Дубону“, навео је свједок.

Младић је испричао и шта се дешавало у данима пред саму Нову годину када је био у Дубони. Наиме, како је испричао, заједно су отишли на сточну пијацу и купили живо прасе које су усмртили пиштољем.

"Урош је донио један пиштољ, црне боје, и рекао да је очев. Дао ми је пиштољ којим сам ја убио прасе. Када ми је дао пиштољ, позвао ме је до подрума куће, гдје ми је показао џак пун пијеска и рекао да пуцам у њега како би провјерили да ли пиштољ право пуца“, рекао је свједок и истакао да је он то урадио јер се бавио стрељаштвом.


Сахранили кћерку па добили чудан позив: Одмах је откопајте

Сахранили кћерку па добили чудан позив: Одмах је откопајте

Младић наводи и да је рекао Блажићу да није безбједно да пуца у џак, на шта му је он одговорио да је у исти џак пуцао и раније.

"Иначе, поред овог пиштоља, Урош ми је љета 2022. године показао и да има стартни пиштољ, али ми није рекао гдје га је набавио. Тада је у друштву било и неких дјевојака, па мислим да је хтио да се прави важан и зато је показао тај пиштољ. Том приликом је показао и школску бомбу, не знам одакле му, али је моја претпоставка да је набавио од оца, пошто му је отац радио у војсци. Том приликом сам и ја држао ту бомбу, али сам Урошу рекао да ме оружје генерално не интересује па ми га није више спомињао“, навео је он.

Свједок је тужилаштву рекао да је Уроша Б. посљедњи пут видио дан или два прије масакра, у већем друштву, преноси "Курир".

"Што се тиче критичног дана, познато ми је да се цијелог дана спремао за славу, био је у кући од својих родитеља. Дописивали смо се преко 'ватсап' групе у којој је било петоро, шесторо нас. Написао сам да сам кренуо за Беч, комбијем. Након тога је у тој групи настала нека препирка између једне дјевојке и њега“, навео је младић и додао да га је послије пола сата или сат, позвао друг и послао му вијест да је пуцано у Дубони.

Свједок је истакао да га је тај друг одмах питао да ли је Урош то урадио, након чега је он позвао Уроша Б, али се он није јавио.

Свједоку је предочено и да је 4. маја 2023. године у 21.30 часова, након што је избила свађа на 'ватсап' групи, Урошу написао: "Не пиши никоме“, а да је њему он одговорио: "Сједам у кола, а убрзо затим идем да правим масакр“.

"Након овога ми је послао поруку у 22.14 часова: 'Изгорио сам'. Нисам схватио озбиљно, ни на крај памети ми није пало да може да уради ово што је урадио. Нисам мислио ни да ће да иде са неким да се бије, а камоли да уради ово што је урадио“, закључио је овај свједок.


Ко је прави, а ко лажни

Ко је прави, а ко лажни "Ми - глас из народа"

Подсјетимо, тог 4. маја, дан након стравичног масакра у школи „"Владислав Рибникар“, Урош Б. узео је аутоматску пушку, пиштољ, муницију и бомбе и кренуо у крвави поход по селима Мало Орашје, Дубони и Шепшину, у околини Младеновца. Он је убио девет особа, а ранио више од 13 људи.

Психијатријско вјештачење показало је да је Урош био потпуно урачунљив у моменту извршења злочина.

Претресом објеката у власништву његове породице пронађен је читав арсенал оружја.

Урошу Б. се на терет ставља тешко убиство, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, отмица и неовлашћено коришћење туђег возила.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина