Tužilaštvo BiH

Podignuta još jedna optužnica za Dobrovoljačku

  • Извор: АТВ
  • 28.11.2022. 12:44

Protiv nekadašnjeg komandanta vojne policije takozvane Armije BiH Kerima Lučarevića (64) podignuta je optužnica za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se navodi da se optuženi tereti da je za vrijeme oružanog sukoba na području Sarajeva u maju 1992. godine, u svojstvu komandanta vojne policije postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Lučarević je optužen da kao komandant vojne policije, nakon napada na nebranjenu kolonu JNA 2. maja 1992. godine, nije preduzeo ništa da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spriječi fizičko i psihičko zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršioce ovih djela.

"Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se i na događaje od 3. maja 1992. godine, koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Štaba TO BiH u zgradi Predsjedništva BiH i petom spratu Centralnog zatvora", dodaje se u saopštenju.

Lučarević se tereti da je počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva, ranjenika i bolesnika, ratnih zarobljenika, te protivpravno ubijanje i ranjavanje "neprijatelja" prema Krivičnom zakonu BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Lučarević je jedan od optuženih u predmetu koji Sud BiH vodi protiv Ejupa Ganića i ostalih za zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.

(Foto: Tužilaštvo BiH)

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм