Strašno

Poražavajući podaci: U dvije godine čak 19 femicida u BiH

  • Извор: АТВ
  • 12.08.2023. 17:34

Monstruozan zločin ubistva troje ljudi u Gradačcu šokirao je cijeli region, a poražavajuća je činjenica da ovo nije izolovan slučaj femicida.

Podsjećamo, Nermin Sulejmanović ubio je suprugu Nizamu Hećimović i još dvije osobe, te tri ranio, u pomahnitalom pohodu.

Zbog masakra u Gradačcu su danas održani protesti sa kojih je poručeno da se nasilje mora zaustaviti.

Za to je krajnje vrijeme, jer, prema podacima Odbora za praćenje, sprovođenje i izvještavanje po Istanbulskoj konvenciji i femicidu u Bosni i Hercegovini u posljednje dvije godine, odnosno u periodu 2021. i 2022, ubijeno je 19 žena, što su poražavajući podaci društva u BiH.


Prodavac municije tvrdi da je monstrumu iz Gradačca podvalio startne metke

Prodavac municije tvrdi da je monstrumu iz Gradačca podvalio startne metke

Prema Istanbulskoj konvenciji, država je dužna postupati s dužnom pažnjom prema svim prijavljenim slučajevima nasilja nad ženama, što uključuje neophodne zakonodavne, odnosno druge mjere da spriječi, istraži, kazni i za djela nasilja obuhvaćena ovom konvencijom.

Istanbulska konvencija propisuje obavezu država članica da poduzmu potrebne mjere kako bi osigurale da se za prijavljene slučajeve nasilja nad ženama, provede procjena rizika opasnosti od ubistva, ozbiljnosti situacije i opasnosti od ponovljenog nasilja, te da, ako je potrebno, bude osigurana koordinisana podrška žrtvama.

Iz Odbora navode da femicid nije izolovan događaj, već je potrebno imati u vidu specifičnost konteksta u kome se ubistvo dogodilo.

Više od jedne trećine pokušaja i izvršenog femicida desilo se u stanu, kući ili dvorištu žrtve čime se potvrđuje da je za ženu koja trpi nasilje najopasnije mjesto upravo njen dom.


Sudija odbio da izda zabranu prilaska Nermina Sulejmanovića žrtvi?

Sudija odbio da izda zabranu prilaska Nermina Sulejmanovića žrtvi?

"Najvećem broju ubistava prethodilo je dugotrajno nasilje koje nije bilo prijavljivano ili je bilo prijavljivano, ali je izostala adekvatna reakcija institucija, takođe u većini slučajeva slučajeva počinilac bio bivši bračni, vanbračni ili emotivni partner. U skladu s navedenim, Odbor poziva nadležne institucije da reaguju s dužnom pažnjom i preuzimaju sve neophodne mjere propisane Istanbulskom konvencijom, kako bi se spriječili budući slučajevi femicida, ali i svi oblici nasilja nad ženama i djevojčicama, kao i nasilja u porodici", navode iz Odbora.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм