Ponovljeno suđenje inspektorima

Stijak tražio povratak na posao u MUP-u

  • 03.09.2018. 19:46

Prvooptuženi Srđan Radulović nije se pojavio na ponovljenom suđenju banjalučkim inspektorima optuženim za trgovinu narkoticima. 

Radulović je poslao medicinske nalaze kao obrazloženje ali Sudsko vijeće je odlučilo da to ne može biti opravdanje. Na ročište je stigao optuženi Ognjen Stijak. Zasmetalo mu je prisustvo medija, ali i rad sudskog vijeća. 

Prijavio ih je kaže Ombudsmanu za ljudska prava BiH ali podnio i disciplinsku prijavu. Na ponovljeno suđenje nije stigao ni svjedok Goran Bošnjak, zbog čijeg se iskaza suđenje i ponavlja, jer je Ustavni sud BiH ustvrdio da je njegov iskaz dat u strahu za vlastitim životom. 

Specijalni tužilac Živana Bajić rekla je da je Bošnjak trebalo da bude priveden na današnje sudjenje ali da to nije bilo moguće jer izdržava kaznu u Sremskoj Mitrovici. Zato je najavila saslušanje novih svjedoka, među kojima je i Darko Ilić, načelniik Uprave za organizovani kriminal, koji je u vrijeme hapšenja inspektora radio kao šef tužilačkih istražilaca. 

Ni ovaj put nije prošlo bez polemike optuženog Stijaka i Sudskog vijeća. Imao je prigovor na izvođenje dokaza, jer će, kako tvrdi, to samo odugovlačiti postupak. Sudsko vijeće pokušalo mu je da objasni da se tu ništa ne može jer su dužni postupiti po odluci Vrhovnog suda. I njegov branilac tvrdi da je riječ o iskonstruisanoj optužnici, što će kako kaže pokušati i da dokažu.

“Istraga je neuobičajeno kratko trajala, mi smo to uvijek govorili. U ovako ozbiljnim predmetima nema rezultata ako ne bude istraga trajala više godina, zbog toga smatram da je iskonstruisana i u ponovljenom postupku mi ćemo pokušati da to dokažemo,” rekao je Marinko Brkić, advokat Ognjena Stijaka.

S obzirom da su pravosnažne presude pale u vodu po odluci Ustavnog suda BiH, Ognjen Stijak zatražio je da se vrati na radno mjesto u MUP Republike Srpske u status suspenzije. To mu ipak nije odobreno.
Ustavni sud je u martu ove godine ukinuo  pravosnažnu presudu i obrazložio da je presuda Vrhovnog suda Republike Srpske zasnovana na nezakonitim dokazima.

“Naredno ročište zakazano je za 8.oktobar i to na zahtjev optuženog Stijaka, koji je zamolio Sudsko vijeće da naredno suđenjen ne bude zakazano prije oktobra, jer je našao sezonski posao i neće biti na teritoriji Republike Srpske.