Малверзације на факултету

Велика акција полиције, хапшења у рано јутро, под истрагом 30-ак особа

  • Извор: Индекс
  • 08.11.2023. 08:15

Јутрос је почела нова велика акција полиције у Хрватској. По налогу европског тужиоца, полицијски истражиоци ушли су у зграду у којој живи бивши декан Геодетског факултета Алмин Ђапо.

ЕППО већ неко вријеме истражује малверзације европским новцем на том факултету, јавља Н1.

Према информацијама до којих је дошао Н1, истрагом ће бити обухваћено 30-ак особа, поред Ђапе и неколицине његових сарадника на факултету. Сумња се, како сазнају, да су бивши декани и његови људи, међу којима је најзвучније име професора Бошка Прибичевића, организовали цијели ланац за извлачење европских средстава. У том ланцу биле су, како се сумња, разне компаније које су, према засад доступним информацијама, испостављале фактуре за послове који нису обављени.

Наложена инспекција у БиХ због Кока-Коле

Наложена инспекција у БиХ због Кока-Коле

Јутарњи јавља да неслужбено сазнаје да су бивши декан Алмин Ђапо и професор Бошко Прибичевић ухапшени.

ЕППО у јуну покренуо истрагу

Подсјетимо, из Канцеларије европског јавног тужиоца (ЕППО) у јуну је стигла вијест да је у току провођење хитних доказних радњи на Геодетском факултету Универзитета у Загребу због сумње на субвенцијску пријевару и коруптивне активности.

Истичу да се акција проводи у сарадњи с ПНУСKОK-ом и да су наведене активности усмјерене против више хрватских држављана које се сумњичи за почињење кривичних дјела субвенцијске преваре и коруптивних кривичних дјела на штету финансијских интереса Европске уније.

Откривено ко је пуцао на младића из БиХ у Келну

Откривено ко је пуцао на младића из БиХ у Келну

Телеграм је тада јавио да су декану Алмину Ђапи и професору Бошку Прибичевићу издане поуке о правима осумњиченика, што значи да су и формално осумњичени након што је против њих покренута истрага по налогу Канцеларије европског јавног тужиоца (ЕППО).

Оптужбе пуно шире од теренца и јахте?

Kако је јавио Јутарњи лист, оптужбе због којих је полиција у јуну кренула у претрагу станова и кућа двадесетак особа, међу којима је и професор загребачког Геодетског факултета Бошко Прибичевић, пуно су шире од оних за малверзације с теренцем и јахтом, о којима се у посљедње вријеме доста писало у јавности, а односе се на сумње у намјештање послова израде пројеката тешких више од 4 и по милиона евра.

Претраге су обављене како би се потврдиле или демантовале сумње да је Прибичевић од 2019. низу компанија намјестио побјеђивање на тендерима за извођења пројеката анализе заштите од потреса и слично те да је за то добио и тражио мито у постотку вриједности послова чије је добивање намјестио.

Детаљи ужаса у Великој Kладуши: Осуђивани педофил силовао радног колегу (19)

Детаљи ужаса у Великој Kладуши: Осуђивани педофил силовао радног колегу (19)

Међу за ЕППО спорним пројектима наводно се налази и Мултисензорско зрачно снимање Републике Хрватске за потребе процјене смањења ризика од катастрофа и слични пројекти који су финансирани из европских фондова.

Скупи факултетски теренци

Откривено је да је Прибичевић приватно возио луксузни теренац Ленд Ровер Дискавери Спорт, набављен европским новцем у склопу истраживачког пројекта. Факултет је набавио и теренац Форд Ренџер, који је, такође приватно, возио стручни сарадник факултета Роберт Родбинић.

Возила су набављена за укупно 624.500 куна, а приликом њихове набавке управа факултета захтијевала је богату додатну опрему, на примјер кожни волан, сједишта у комбинацији с кожом, хромирану бочну степеницу и слично, пише Телеграм.

Луксузна јахта

Такође је откривено да је факултет набавио јахту Миракул 30 у склопу ЕУ пројекта ХИДРОЛАБ, креираног за хидрографска истраживања подморја. Јахту су с факултета правдали изјавама да им је потребна за истраживачки рад. Платили су је 598.750 куна, а спецификације брода, како их је факултет расписао у набавки, у милиметар су одговарале искључиво Миракулу.

Драма у Хрватској: Три случаја тровања Кока-Колом, полиција истражује

Драма у Хрватској: Три случаја тровања Кока-Колом, полиција истражује

Јахта се на интернетским огласима нудила у најам за приватна крстарења по 3.400 евра седмично, на њој је била и лажна регистрација, а факултет ју је регистровао првенствено за изнајмљивање, пише Телеграм.

Декан: Овај брод није луксуз, не можете у каићу до Виса

Након што је Телеграм открио причу о јахти, декан Ђапо је за РТЛ оштро одбацио инсинуације да је брод кориштен у приватне сврхе.

"Уопште се не ради о јахти, ради се о броду, о пловилу. Јахта би била да је она луксузна, а овдје се ради о пловилу од девет метара. Брод јест велик зато што мора задовољити одређене спецификације. Не можете у каићу испловити, рецимо, до Виса и очекивати да ћете преживјети. Брод има девет метара, на њега стављате три милиона куна вриједну опрему за истраживање. То је скупоцјена опрема која је набављена кроз ЕУ пројект да би се проводила специфична истраживања. То не можете штапом", рекао је декан у априлу.

Пратите нас и путем Вибера