Kristijan Ovari

Biolog savjetuje: Šta da radite ako vam panter pređe put

  • Извор: РТС
  • 10.11.2022. 17:00

U atarima apatinske opštine lovci su u nedjelju ugledali pantera, a iz Vojvodinašuma pozivaju na oprez. Biolog Vrta dobre nade Kristijan Ovari u razgovoru za RTS objašnjava kako treba da postupite ako ugledate pantera. Ako vam pređe put imali ste sreće, veći je problem ako vam se prikrade s leđa, poručuje Ovari.

Zastupnik ogranka Šumskog gazdinstva “Sombor“ Srđan Peurača rekao je da su u nedjelju lovci primijetili pantera, a juče je iz policijske uprave na to skrenuta pažnja jer idu praznici i pretpostavljaju da će ljudi ići na izletišta.

Crni panter (leopard) je divlja životinja, zvijer, mesožder i zato treba biti oprezan, ali on je i skrovita životinja koja bježi od ljudi, objašnjava Kristijan Ovari.

“Leopardi su skrovite životinje, bježe od ljudi, tajanstveni su, love noću. Prije će jesti pse, mačke koje može da savlada, nego da uđe u konflikt sa većom životinjom, nema potrebe za panikom“, ističe biolog.

Dodaje da je leopard više ugrožen od ljudi, nego mi od njega i da je najhumanije uhvatititi ga i zbrinuti.

Iako u većini slučajeva zazire od ljudskog kontakta, ako biste ga susreli dok se hrani, on neće htjeti da izgubi obrok.

“Ako ga sretnete biće na prepad, odmjeravaće snage i htjeti da izbjegne konflikt. Nikako mu ne treba okretati leđa, jer sve mačke napadaju s leđa. Treba lagano i smireno krenuti unazad, moramo da mu pokažemo da smo veći, da se ne plašimo i gestikulacijom da izbjegavamo konflikt“, navodi Ovari.

Dodaje da je potrebno što prije locirati ovu divlju mačku i obavijestiti policiju.

“Ne treba glumiti junaka, nije selfi tada najvažniji, već obavijestiti policiju jer samo oni mogu adekvatno da reaguju“, rekao je Ovari, prenosi RTS.

Napominje da u Prirodnjačkom muzeju imaju iskustvo sa hvatanjem mačaka. Nakon toga se očita mikročip i vidi njeno porijeklo ako je obilježena i tako se sazna odakle je.

Na pitanje šta znači ako nam panter pređe put, Ovari odgovara da je to sreća. 

“Ako vam pređe put imali ste sreće, veći je problem ako vam se prikrade s leđa“, poručuje Ovari.

Тагови: