Хрватска

Док је премијер причао, посланици лупањем оштетили клупе

  • Извор: Индекс
  • 25.10.2023. 22:22

Лупање плочицама опозиционих посланика за вријеме годишњег извјештаја премијера Андреја Пленковића о раду владе оставило је видљива оштећења на клупама.

Опозиција је у уторак једносатни премијеров говор у Парламенту попратила снажним лупањем по клупама, незадовољни што је предсједавајући Жељко Реинер прекинуо њихову намјеру да сталним захтјевима за паузама развуче вријеме до премијеровог извјештаја.

Реинер, како је показао снимак из Парламента, није дао ријеч Маријану Павличеку из Суверениста иако се на дисплеју видјело да је он на реду да говори. Умјесто тога, Реинер је дао ријеч Пленковићу. Тада је услиједила побуна опозиције. 

"Прегледом клупа установљена је штета у виду огреботина, мањих и већих удубљења", саопштила је Служба за медије хрватског Парламента.

Из Парламента су послали списак посланика које окривљују да су пластичним плочицама оштетили клупе, на попису су чак и неки који нису били на сједници.

Из сабора, међутим, нису објаснили на који су начин утврдили да су оштећења настала баш од лупкања пластичним плочицама и јесу ли провјерили има ли сличних оштећења на клупама и ондје, гдје се јуче није лупкало.

Међутим, из Парламента су свеједно поименце набројали посланике на чијим је мјестима, како тврде, лупкањем оштећен инвентар.

"Штета је утврђена на мјестима гдје сједе: Kрешо Бељак, Сандра Бенчић, Сабина Гласовац, Бојан Главашевић, Никола Грмоја, Домагој Хајдуковић, Ивана Kекин, Марин Милетић, Анка Мрак Тариташ, Романа Николић, Далија Орешковић, Божо Петров, Маријана Пуљак, Сања Радоловић, Нино Распудић и Урша Раукар Гамулин", наводе из Парламента. 

Иначе, занимљиво је и то што су на попису и неки посланици који јуче нису били на сједници. 

Пленковић се синоћ забринуо за инвентар, парламентарне службе одмах ишле пописати оштећења.

"Досад нисмо забиљежили случај почињења материјалне штете на саборској имовини у овом облику и на овај начин од стране посланика, а како саборске службе нису у могућности начинити самосталну процјену штете, за то ће бити потребна професионална процјена, након које ће се приступити поправку у складу с препорукама струке", извијестила је парламентарна Служба за медије.

Хрватски Парламент у протеклих 30 година био је мјесто различитих акција и перформанса којима су заступници настојали скренути пажњу на своје наступе, доносили су различите реквизите, окупирали говорницу и слично, али једносатно лупање по клупама док се премијер обраћа Парламенту досад није забиљежено. Ријеч је о пракси која итекако постоји у парламентима у западним демократијама. 

(Извор/Фото: Индекс)

Пратите нас и путем Вибера