Krk

Ključna pitanja o misterioznoj ženi: Kako je u subotu znala ko je, a u nedjelju ne?

  • Извор: 24сата.хр
  • 24.09.2021. 09:58

Misteriozna žena sa Krka, koja je izgubila pamćenje i pronađena je 12. septembra bez dokumenata u uvali Klimno, Slovakinja je iz Trenčina. Ima 57 godina i zove se Dana Adamcova.

Ali svjedočenja mladića s Krka, koji je za "24sata" ispričao da je žena došla u lokalni kafić i ponudila 100 kuna da je odvedu brodom do teško pristupačne uvale, otkrivaju da u subotu, 11. septembra Slovakinja nije imala amneziju i prema svemu sudeći znala je ko je.

1. Gdje su torba i mobilni telefon?

Kako je ispričao Stiv, konobar iz kafića u koji je ušla Slovakinja i pitala ako zna nekog ko bi je povezao brodom, ona je sa sobom imala ruksak i on je pronađen s praznim novčanikom, bez dokumenata.

Ali mladić se sjeća i da je imala još jednu platnenu torbu te mobilni telefon, koji uopšte nisu pronađeni.

Rekla im je svoje ime, ali ga se kasnije nije mogao sjetiti.

"Ma siguran sam da je imala mobitel i da je radio. Držala ga je u ruci u kafiću i tipkala nešto... Ali tad uopšte nije bila u odjeći u kojoj je pronađena", rekao je konobar Stiv.

U "ribarskoj kućici" koju je spominjala kao mjesto dogovorenog susreta tad su bili članovi Ribarskog društva iz obližnjega mjesta Čižići.

"Prošla je pored nas, vratila se i pitala kako doći na drugu stranu ostrva. Pokazali smo joj put kroz šumu, ali sam je upozorio na zmije. Mislila je da se šalim. Nakon toga me pitala koji je najbliže veće mjesto. Odgovorio sam joj da je to Omišalj, ali do tamo ima 10 kilometara i ne može pješice. Prošla je kroz dvorišna vrata i otišla", govori pomenutom portalu Mladen koji je s Danom razgovarao.

"Još smo se čudili gdje će ona, ali ljudi se tu ponekad dolaze kupati. Kako su je doveli dečki s barkom, mislili smo da će se vratiti po nju kad se okupa, nismo prepoznali te dečke pa smo mislili da su s njom", dodao je.

2. Zašto je lagala?

Dakle, Dana je konobaru Stivu i prijatelju lagala najmanje dvije stvari. Da živi u Velikoj Britaniji i da ima dogovor koji očigledno nije postojao.

Razgovarali su na engleskom jeziku, rekla im je da je iz Birmingema i da u uvali Klimno ima dogovor da se nađe s pet-šest prijatelja. 

Očigledno je lagala jer, koliko je poznato, Dana nije živjela u Birmingemu i nikakav dogovor s prijateljima nije imala. Bila je sama, rekli su i članovi ribarskog društva koji su je kasnije sreli. Uz to, češkim turistima u Drveniku kod Makarske rekla je 9. septembra da nema mobilni telefon, da joj ne treba. A Stiv je vidio da ga je imala sa sobom.

3. Kako je u subotu znala ko je, a u nedjelju više ne?

Psihička bolest, udarac glavom, moždani udar... Sve su to teoretske mogućnosti zbog kojih je Dana Adamcova mogla zaboraviti ko je, pa čak i materinji, slovački jezik.

Ali i dalje ne znamo što je od navedenog, ili neki možda četvrti razlog, uzrokovalo amneziju. Dana je i dalje hospitalisana u riječkoj bolnici na Sušaku. Pamćenje joj se, izgleda, zasad nije vratilo.

"Ova žena govori, tečno priča engleski i zna riječi, pa je doista čudno da se ne sjeća vlastitog imena niti otkud dolazi", rekao je za "24sata" prof. dr Hrvoje Hećimović.

"Zašto žena govori baš engleski, a Slovakinja je? Jezici koji nam nisu materinji i naučimo ih kasnije spremaju se u tjemenom režnju mozga i on se prvi aktivira ako je netaknut i neoštećen", objasnio je on.

4. Zašto porodica ne želi komunicirati s njom?

Sestra Ana i nećaci nisu u dobrim odnosima s Danom, od supruga se razvela i to bi mogao biti odgovor na pitanje zašto je trebalo čak devet dana da se identifikuje kko je žena s amnezijom - loši porodični odnosi.

Ali od sestre pomenuti portal nije dobio odgovor zašto, šta je toliko poremetilo porodične odnose da ne želi ni čuti za sestru čak ni nakon što je pola Evrope tražilo ko je izbezumljena žena plavih očiju pronađena u uvali Klimno na Krku.

"Ne želim razgovarati o njoj i ne želim razgovarati s njom", rekla je za "24sata.hr" njena sestra Ana kad su je dobili na telefon i prekinula vezu. 

5. Gdje je bila nakon Makarske? Je li išla u Liku?

U rekonstrukciji Daninog kretanja nedostaje nekoliko "dionica" puta. Znamo da je došla vozom, Regiojetom koji prolazi kroz Bratislavu.

Ne znamo tačan datum. Znamo da su je češki turisti sreli na autobuskom stajalištu 9. septembra u Drveniku kod Makarske, koji je trajektna luka, i da im je rekla da je prije toga bila na Korčuli i na Hvaru. Da ide na sjever. Ali kako je moguće da niko ni sa Korčule ni sa Hvara, a ni iz Drvenika nije prijavio da je vidio tu ženu ili da je kod njega boravila, iako je njena fotografija danima bila posvuda?

Je li Dana otišla u Liku, kao što je rekla češkim turistima da namjerava? Kako je iz Rijeke došla na Krk, autobusom? Kako je onda niko iz autobusa nije vidio i kasnije prepoznao kad je krenula istraga?  

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.