Предраг Мишић

Ко је Србин којег ДП жели за министра бранитеља Хрватске?

  • Извор: Индекс
  • 02.05.2024. 09:01

Домовински покрет незванично жели човјека који је по националности Србин за министра бранитеља Хрватске.

Ријеч је о хрватском бранитељу Предрагу Мишићу - Пеђи, а ДП наводно тиме жели демонстрирати да нема ништа против Срба него само СДСС-а, странке које не желе ни у влади ни у владајућој већини.

Ко је Предраг Мишић, човјек који је био на листи Домовинског покрета, на 3. мјесту у деветој изборној јединици, а сада га та странка жели видјети и на мјесту министра бранитеља?

У протеклом рату борио се на хрватској страни.

Експлозија у Загребу, полиција на лицу мјеста!

Експлозија у Загребу, полиција на лицу мјеста!

“Бранио је Вуковар, а јавност га је упознала када је 2013. разбио двојезичну плочу с ћириличним натписом на згради вуковарске Полицијске станице. Казао је да је то учинио јер сматра да 'ћирилици није мјесто у Вуковару докле год се не ријеши питање хиљаде убијених и несталих и док се не казне кривци почињених ратних злочина'“, наводи портал Индекс.

Више о њему могло се сазнати 2017. године када је гостовао у ХТВ-овој емисији Недјељом у 2.

Тада је био члан Конзервативне странке која је била у владајућој ХДЗ-овој коалицији.

"Пет милијарди људи у свијету неће стати иза резолуције о Сребреници"

Србин који има звање часничког намјесника Хрватске војске испричао је како му је брат на почетку рата отишао на другу страну. Тада је рекао како брата није видио ни чуо 26 година и да ће вјероватно тако остати заувијек.

Кратко се чуо с њим 1996. "и никад више", каже, "нити има потребе". Није хтио да га екипа емисије Недјељом у два потражи и споји с њиме.

"Мира никад није било у Боровом Селу"

"Рођен сам у Винковцима, а дошао сам у Вуковар као беба. У вријеме младости Вуковар је био у процвату. Имао је 45.000 становника, 29.000 запослених, јако богат град, с пуно фирми и јаком привредом. У оно вријеме вјероватно један од најбогатијих градова", казао је Предраг Мишић - Пеђа.

"С неким одмаком, мира никад није било у Боровом селу. Тамо су Озренци, декларисани четници, и они никад неће прихватити ову државу. Дуго себи нисам хтио признати да ће доћи до рата, мислио сам, одрастали смо заједно, одвојиће се свако на своју страну и отићи. Како сам ја човјек који воли чути и видјети, отишао сам у Борово Село и видио сам на стотине четника и тада схватио да неће бити добро", рекао је.

Вук Лукић из Бијељине стигао пјешке до Острога

Вук Лукић из Бијељине стигао пјешке до Острога

Причајући о 1989. години, открио је да је био запослен у приватној фирми, а да је супруга радила у Борову. "Одгојени смо у хришћанском духу, никада нисам размишљао о људима у коју је цркву ко ишао. С тиме нисам имао ни тада, ни сада проблема", рекао је.

Као породица су се подијелили на самом почетку рата. Супруга и дијете такође су му били у Вуковару.

"Моја мати је с мојим полубратом (мајка се поновно удала) била до 18. новембра с Хрватима у подруму, а ја сам био на положају на Митници. Размишљао сам да је брат с друге стране, али једноставно на то немам одговор", додао је Мишић који је. Између oсталог, причао и како је био у “логору у Митровици”.

Али, о тим данима, како каже, не воли говорити.

Вучевић изнио програм и предложио састав нове Владе

Вучевић изнио програм и предложио састав нове Владе

Предраг Мишић награђен је 2021. године наградом Понос Хрватске, објављено је на страницама Града Вуковара. Како је тада истакнуто, Мишић своје слободно вријеме и ресурсе користи у сврху помоћи болесној дјеци и сиромашнијим суграђанима.

"Предраг Мишић посљедњих пет година свако љето шаље вуковарске малишане на море. Многим породицама које си због разних околности не могу приуштити љетовање помогао је да оду на море уз низ за њих организираних активности, а прошле године је хтио продати свој дуго жељени мотоцикл због тога. Мотоцикл је ставио на аукцију, а средства од продаје намијенио је за љетовање 30 малишана из Вуковара. Но, потакнувши и друге људе на оваква дјела, мотоцикл је остао у његовом власништву, а скупљено је довољно новаца за седмодневно љетовање 51 дјетета", објавио је Град Вуковар 2021. године те додао како је то само једно међу његовим бројним несебичним и добронамјерним дјелима.

Предраг Мишић је ДП подржао уочи избора 2020. године кад се та странка још звала Домовински покрет Мирослава Шкоре и био је на њиховој листи. Тада је напустио Хрватску конзервативну странку (ХКС) казавши да му је предсједник те странке Маријан Павличек, данас предсједник Хрватских суверениста, "забио нож у леђа".

Хрватска полиција спријечила српског министра да посјети Јасеновац

Хрватска полиција спријечила српског министра да посјети Јасеновац

"Догодило се то да се господин Павличек боји мог имена на листи и он инсистира код Мирослава Шкоре и пријети да ће уништити коалицију и споразум ако ја будем на листи", открио је разлоге сукоба и напуштања ХКС-а Мишић.

Мишићево име је номинални шеф Домовинског покрета спомињао на недавној конференцији за новинаре, покушавши објаснити да у тој странци немају ништа против Срба него СДСС-а. Тада је рекао да је Мишић, по националности Србин, био међу њиховим кандидатима на недавним изборима. Пенава је још додао да су се он и Мишић сликали испред кипа још једног Србина - Николе Тесле.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: